Saare Erek on valmis uuteks turgudeks (3)

MAJAKESED OOTAVAD MINEKUT: Londonist naasnud ja edasise osas üdini optimistliku Kaarel Väeri selja taga ootavad Saksamaale ja Hollandisse transportimist juba pakitud aiamajakesed. Foto: Sander Ilvest

MAJAKESED OOTAVAD MINEKUT: Londonist naasnud ja edasise osas üdini optimistliku Kaarel Väeri selja taga ootavad Saksamaale ja Hollandisse transportimist juba pakitud aiamajakesed. Foto: Sander Ilvest

Londonist messilt naasnud saaremaiste aiamajade tootja Saare Erek on leidmas uusi ekspordipaiku. Kui seni on eksporditud Saksamaale ja Hollandisse, siis nüüd on lootust kanda kinnitada ka Inglismaal ning peagi kiigatakse ka Hiinasse.

Londonis Ecobuild 2014 messil läks AS-il Saare Erek väga hästi. Ettevõtte juhataja Kaarel Väer rääkis, et nad said Inglismaalt tänu messile 50–60 väärt kontakti. “Nende seas oli selliseid huvitavaid erakliente, kes tahavad ühte aiamaja oma tagahoovi, aga ainult nendega väga kaugele ei jõua. Samas oli viis-kuus tõsisemat edasimüüjat, kellega võib edaspidi midagi välja tulla,” kõneles Väer.

Saare Ereki esindajad ei käinud messil niisama, käed seljal, oma stendi ees seismas, naeratamas ja ootamas, et keegi nende vastu huvi tunneks. Väeri sõnutsi võtsid nad erinevalt teistest eestlastest kasutusele n-ö ebaeestlasliku taktika.

“Läksime ise kohe inimesi kõnetama. Kui inimene hakkas meie stendi vaatama, siis läksime kohe end ja toodetavaid maju tutvustama,” kirjeldas ettevõtte juhataja. “Meie kohta öeldigi, et meid on nii huvitav kõrvalt vaadata,” naeris ta.

Samuti saatsid nad messi ajal klientidele kohe tagasiside meiliaadressile – kes nad täpsemalt on, mida toodavad, mida pakuvad. “Siinkohal tahangi tunnustada teist müügimeest Martin Tollit, kes on ülikooli ajast mu hea kursusekaaslane ja kes on enne aiamajade müümist pakkunud müügiteenust sellistele suurtele hiidudele nagu Elion ja Eesti Energia.”

Messile mineku võimaldas Saare Erekile EAS. Peale saarlaste oli messil veel üheksa eestlaste ettevõtet. “Nägin esimest korda, kuidas EAS reaalselt aitas kaasa ettevõtluse ja ekspordi arendamisele Eestis. Nad organiseerisid meile reaalseid kontaktkohtumisi, neil oli Londonis üks inimene, kes helistas meie jaoks 60 firmat läbi ja ta sai meile neli kohtumist,” kiitis Kaarel Väer. Kohtumised läksid nõnda kenasti, et Väer on edasise osas optimistlik. Seda enam, et üks kohalik suuremaid edasimüüjaid kutsus neid nädala lõpu poole eraldi endaga kohtuma. “Ta kulutas ainult meile pärast töönädala lõppu kaks tundi aega, mitte kedagi teist ta ei kutsunud. See oli väga tore kogemus.”

Londonist messilt naasnud saaremaiste aiamajade tootja Saare Erek on leidmas uusi ekspordipaiku. Kui seni on toodangut eksporditud Saksamaale ja Hollandisse, siis nüüd on lootust kanda kinnitada ka Inglismaal ning peagi kiigatakse ka Hiinasse.

Kaarel Väeri sõnutsi on Saare Erekil tehtud nüüd väga tugev sissejuhatus selleks, et leida Inglismaal õiged inimesed, kellega tihedamalt suhtlema hakata, kellele toota. Nõnda usub ta, et juba üsna pea võivad saaremaised aiamajad hakata tõesti liikuma ka Inglismaale.

Tootmismahu tõenäolise kasvuga saab Saare Erek kenasti hakkama. Seda enam, et aprillikuust laiendatakse oma tootmist kunagisse õlletehase hoonesse.

Kui praegu toodetakse kuus neli-viis rekkatäit aiamaju, siis aprillist on see kaheksa-üheksa rekkatäit. “Õlletehase ruumesse tulevad uued pingid, tuleb ka uusi inimesi tööle. Sellest lähtuvalt me Inglismaal käisimegi, et ka turumahtu juurde saada,” selgitas Kaarel Väer. Seega on tootmismahu tõus aprillist kahekordne ning kui kõik liigub loogilist rada edasi, siis juuli algul võiks kasvu olla umbes sama palju veel.

Ent Inglismaa pole ainus uus paik, mida sihitakse. Juunis minnakse ka Hiinasse kohtumistele. Sealgi toimuvad eraldi eelnevalt kokkulepitud kohtumised. “Põhimõte on see, et Eestist valiti välja mõned tootjad, kellega tehakse paar kuud ettevalmistusi, ja juunis läheme Hiinasse,” selgitas Väer. “Ühesõnaga, praegu on meil Saksamaa ja Holland, eelmisel nädalal tegime tugeva sisenemise Inglismaale ning juunis läheme kompame Hiinat. Kes ei otsi, see ei leia midagi.”

Saare Erekil on kindlasti ka töötajaid juurde tarvis. Eriti just oskustislereid. “Seda seepärast, et uste-akende tootmise maht kasvab kaks kuni kolm korda. Me küll ostame ühe tööpingi juurde, asi läheb automaatsemaks, aga just oskustislereid on meil juurde vaja,” kinnitas Kaarel Väer. Kui mitte rohkem, siis kolm kuni viis oskajat inimest kindlasti. Mõnevõrra on uusi töötajaid juba juurde võetud ka, eriti just sinna nn õlletehase meeskonda.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 517 korda, sh täna 1)