Pöide tulevik: lambakarjad ja rohkem turismi (4)

Pöide vallavanem Andres Hanso tähistas üleeile oma hiljuti täitunud 100. päeva vallavanema ametis mõttetalgutega teemal, mida teha selleks, et aastal 2017 elaks vallas 1200 elanikku, mis on pea 300 inimest rohkem kui praegu.

“Ülesanne on intrigeeriv,” tunnistas ka Andres Hanso ise Tornimäe koolimajja kutsutud talgulistele. Kahaneb ju rahvaarv järjekindlalt. Kui 2010. aastal elas Pöide vallas 950 inimest ja eelmise aasta lõpus 914, siis tänavu kahe kuuga on vald kaotanud veel neli elanikku.

Mõttetalgutele kõnelema kutsutud Saaremaa arenduskeskuse juhi Piret Piheli sõnul peaks prognooside kohaselt Pöide valla elanike arv 2040. aastaks vähenema 23,6% ehk 700 elaniku peale.

Kohe pärast Piheli ettekannet moodustati valdkonniti töögrupid, kusjuures kohaletulnud (registreerimislehe järgi oli neid 47) said osaleda iga valdkonna rühmatöös ja oma ideed kirja panna. Päeva lõpuks sõeluti parimad ideed välja ja töögruppide juhid kandsid need saali ees ette.

Ettevõtlusvaldkonna rühma tööd juhtinud valla ehitus- ja majandusspetsialist Toomas Oll kõneles, et rohkem võiks panustada lambakasvatusele, mis eeldaks kasvatajatele ka töötlemise ja turunduse abi. Üks ettepanekuist oli seada põhikoolis sisse ettevõtlusõpe, et kasvatada noortes ettevõtlikkust.

Turismivallas pakkus vallasekretär Maire Kääridi juhitav töörühm välja Ida-Saaremaa turismipakettide idee. “Seda me saaksime hakata kohe Ida-Saaremaa nelja vallaga tegema,” rõhutas Käärid. Kuna Pöide vallas napib aga majutus- ja toitlustusasutusi, võiksid turistid öömaja ja süüa saada naabervallas, leidis Käärid.

Paljude valdkondade kokkuvõtetest kumas läbi mõte, et selleks, et lastega noored pered valda elama tuleksid, on lisaks elamispinnale ja töökohale vaja kas olemasolevat lasteaeda laiendada või luua eraldi lastehoid. Kuna vallas on palju tühje hooneid, soovitati neisse teha kas lastehoid, majutusasutus, puudega või eakate inimeste päevahoid.

Andres Hanso ütles, et teda rõõmustas väga ideede rohkus. Milliseid ideid teostama hakata, vallavanem veel öelda ei osanud. “Mis mind aga väga meeldivalt üllatas, oli see, et mitu inimest pakkus välja Väikese väina tammi avade avamise, kuigi teadlased on selle idee juba ammu maha matnud.” Hanso sõnul minnakse selle ideega kindlasti edasi.

Piret Piheli arvates peaks Pöide vald kindlasti ära kasutama oma looduskaunite paikade rohkust ja arendama senisest enam turismi. Ja seda mitte ainult loodusradade tegemisega, mis valda raha sisse ei too, vaid majutus- ja toitlustuskohtade juurdetegemisega. “Pöide valla suur eelis on Kuivastu sadama lähedus, miks mitte rajada valda suvepansionaate jõukatele välismaa pensionäridele,” pakkus Piret Pihel.


Huvitavamaid ideid

• Valda tutvustav n-ö brändiüritus, kasutades selleks mõnda Pöidega seotud tuntud inimest.
• Korralik koduleht internetis, Facebookis jm, kuhu saaks panna ka teateid, nagu näiteks, kes müüb või ostab kukeseeni.
• Väina tammi lähedale Saaremaa kaardi kõrvale ka Pöide valla kaart.
• Valla ettevõtlus- ja arengufondi loomine (taastamine).
• Infopunktid lisaks Kõrkvere raamatukogule ka Pöide pastoraati ja Tornimäe rahvamajja.
• Ühtne viidastik.
• Kinoõhtud, mis lõpevad tantsuga.
• Helikopteri maandumisplats, mis võimaldaks haiged otse Tallinna viia.
• Kampaania “Maale elama”.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 612 korda, sh täna 1)