Üks õige vastlakukkel on ikka päris vahukoorega

MAITSEB HEA: Vastlapäeval teeb suu magusaks vahukooremütsiga kukkel. Kuressaare gümnaasiumi sööklas maiustavad Lenna Pirn, Maria Liis Metsküla, Gerli Loik, Egert Juursoo ja Lysbeth Kask. Foto: Sander Ilvest

MAITSEB HEA: Vastlapäeval teeb suu magusaks vahukooremütsiga kukkel. Kuressaare gümnaasiumi sööklas maiustavad Lenna Pirn, Maria Liis Metsküla, Gerli Loik, Egert Juursoo ja Lysbeth Kask. Foto: Sander Ilvest

Eile vastlapäeval olid pagaritel käed tööd täis ja lastel maitsvate kuklite üle hea meel.

Teisipäeva ennelõuna. Kuressaare gümnaasiumi söökla on rõõmsat elevust täis – kuuluvad ju vastlapäeva puhul menüüsse lisaks hernesupile vastlakuklid.

Söökla ukseesistes laudades istuvad 3.a klassi lapsed on supiga ühele poole saanud ja maiustavad nüüd kuklitega.

“Väga head,” kiidavad Lenna Pirn, Maria Liis Metsküla, Gerli Loik ja Lysbeth Kask üksmeelselt. Ja lisavad, et kõige maitsvam osa kuklist on loomulikult vahukoor.

Tüdrukute sõnul täna vastlaliugu lumenappuse tõttu kahjuks teha ei saa. “Õpetaja rääkis midagi, et pärast lähme õue jooksma,” märgib üks tüdrukutest.

KG söökla koka Anu Rüütli sõnul on üks kooli traditsioone see, et vastlapäeval pakutakse vastlakukleid. Selleks puhuks on Saare Leivast ja Pere Leivast tellitud kokku 800 kuklit. “Ikka päris vahukoore, mitte vahukreemiga,” kinnitab Rüütel. “Ja jätkub kõigile – kõik põhikooli õpilased saavad hernesuppi, ühe vastlakukli ja teed.”

“Meil on siin paar ööd päris vihane kuklitöö olnud,” tõdeb Karja pagariäri omanik ja juhataja Aivo Kanemägi. Ettevõtte müügijuhi Marianne Lempu sõnul küpsetatakse kukleid veebruari eelviimasest nädalast peale. Selle nädala kahe esimese päeva toodang oli kokku üle kuue tuhande vahukoorekukli, millest osa viidi esmaspäeval pealinna müüki. “Täna läks Saaremaale natuke alla kolme tuhande,” märgib Lempu, lisades, et kukliküpsetamine kestab veel selle nädala lõpuni. Karja pagariäri kukleid müüvad näiteks Saare Selver, Makros, Grand Rose’i restoran, GOSPA.

Kuigi Saare Leib teeb nii traditsioonilisi vastlakukleid vahukoorega kui ka vahukreemikukleid, eelistavad tellijad, näiteks Saaremaa koolid ja asutused-ettevõtted, OÜ Saare Leib juhataja Janar Vaima sõnul ikka neid “õigeid” kukleid – vahukoorega. “Neid hinnatakse rohkem. Kellele vahukoor ei maitse, võtavad neid teisi, vahukreemiga,” räägib Vaima. Täpset arvu, kui palju kukleid seekord vastlapäevaks küpsetati, Vaima ei teagi. “Ikka palju,” lausub ta.

Ka Kuressaare Vanalinna kohviku pagaritöökojal on vastlapäeva paiku kiire. Ettevõtte esindaja Kaie Ilmjärve sõnul on kukleid tehtud palju: “Ikka sadades ja ikka päris vahukoorega!” Vastlaküpsetisi müüakse nii kohvikus kui ka tellimusena asutustele-ettevõtetele. Kohvikust saab kukleid osta nädala lõpuni.

Kui Saarte Hääl vastlapäeva ennelõunal Kuressaare suuremaid toidupoode külastab, on vastlakukleid saada neis kõigis, mõnes isegi mitmelt tootjalt. On vahukoorega, on vahukreemiga, on moositäidisega kukleid. On kahe-, kolme-, viie- ja kuuekaupa pakitud kukleid. On neid, mil tükihinnaks 39 senti, aga ka selliseid, mis maksavad 85 senti.

Maxima Eesti OÜ kommunikatsioonijuhi Erkki Erilaiu andmeil on Kuressaare Maxima müünud viimastel päevadel kuut sorti vastlakukleid – kokku üle 3000 kukli. “Kõige enam ostetakse Eesti Pagari ja Maxima oma köögi kukleid,” ütleb Erilaid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 568 korda, sh täna 1)