Saaremaa ühisgümnaasiumi õpetajad ja õpilased veetsid nädala Türgimaal

TÜRGIGA TUTVUMAS: Rasmus Arge (istub aia otsas), Joosep Preedin, õpetajad Liis Ojasaar ja Reet Lulla. Ees kükitab Sander Rang. Foto on tehtud Neitsi Maarja kuju ees Neitsi Maarja maja juures. Foto: erakogu

TÜRGIGA TUTVUMAS: Rasmus Arge (istub aia otsas), Joosep Preedin, õpetajad Liis Ojasaar ja Reet Lulla. Ees kükitab Sander Rang. Foto on tehtud Neitsi Maarja kuju ees Neitsi Maarja maja juures. Foto: erakogu

Saaremaa ühisgümnaasiumi inglise keele õpetajad Reet Lulla ja Liis Ojasaar ning kolm 11.a klassi õpilast Rasmus Arge, Joosep Preedin ja Sander Rang jõudsid tänu rahvusvahelisele projektile “Believe or not” (eesti k “Usu või ära usu”) Türki päev enne Eesti Vabariigi aastapäeva ning naasid koju 1. märtsi südaööl.

“Nädal Türgimaal oli kahtlemata ettevõtmist väärt,” ütles Liis Ojasaar, lisades, et keeleõpetajatena pööravad nad erilist tähelepanu rahvusvaheliste kontaktide ja edaspidiste koostöösidemete arendamisele. “Õpilaste seisukohast on selline projekt hindamatu väärtusega, kuna õpilaste suhtlemine oma eakaaslastega teistest riikidest motiveerib neid oma keeleoskust rohkem arendama ja parandama, laiendab nende silmaringi, annab kindlasti juurde palju enesekindlust ning õpetab tolerantsust ja sallivust meist erinevate inimeste ja kultuuride vastu.”

Türgis viibitud päevade jooksul toimus neil mitmeid üritusi koolimajas. “Meid võõrustav kool Aydın Doğa Koleji võib olla uhke moodsa tehnika, majas asuva ujula, suure spordisaali ja siseuisuvälja üle,” märkis Liis Ojasaar.

Õpilastele korraldati näiteks mitmeid spordi-, kunsti- ja keemiaõpitubasid. Õpilased tutvustasid üksteisele oma piirkonna tähtsamaid religioosseid pühapaiku ja sümboleid. Istanbulis nägi reisiseltskond ära Sinise mošee Sultan-
ahmedi väljakul, külastati iidset Kreeka linna Ephesust, 600 elanikuga Şirince küla ja Neitsi Maarja maja Izmiri maakonnas.

Samuti viidi neid ka mošeedesse vaimulikega kohtuma. “Mošeedega seostub meil eelkõige aga iga päev mitmeid kordi üle linna kõrgetest minarettidest kõlav araabiakeelne kutse palvusele. Peab tunnistama, et kuuldu oli üsna võimas, küll võib-olla mitte just kõige õnnestavam hommikul kell pool kuus,” rääkis Liis Ojasaar.

Õpetajad tegid läbi pesupäeva Türgi saunas ehk hamam’is ja Türgi õhtul nägid nad meeskõhutantsija vapustavat etteastet.

Kohtumine Türgis Aydini-nimelises linnakeses oli neil järjekorras kuues (peale Tšehhi, Eesti, Itaalia, Walesi ja Rumeenia kokkusaamist). Ees terendab veel kaks sõitu: aprillis Hispaaniasse Sevillasse ja mais Saksamaale Speyerisse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 869 korda, sh täna 1)