Laulupeole ihkajad teevad usinalt laulutrenni

LAULUPROOVIS: Esiplaanil Kuressaare Vanalinna kooli muusikaõpetaja Malle Veske ning Henry Härm, Kristo Tänak ja Andri Rõõmus 2.a klassist. Foto: Irina Mägi

Neljapäeval laulsid Saaremaa ühisgümnaasiumis koos poistekoorid ja Saaremaa meeskoor SÜM, neid juhendas liigijuht Indrek Vijard. Reedel tegid aga Kuressaare kultuurikeskuses proovi mudilaskoorid (dirigent Anne Kann, liigijuht Aarne Saluveer). 

“Üldjoontes on muljed meeldivad,” lausus Eesti koorijuhtide liidu juhatuse liige, koorijuht ja muusikapedagoog Indrek Vijard. “Kõik ei ole veel päris valmis, aga aeg ei ole ka selline, et peaks olema,” märkis ta, lisades, et neljapäeva õhtupoolikul toimunud proovi käigus oli aru saada, et asi edeneb.

Sama lugu oli meestega. “Saaremaa SÜM-i mehed on saanud sel poolaastal palju tähelepanu, nüüd peaksid nad samal laineharjal ja vastutustundlikult tööga edasi minema,” rääkis Vijard, kelle sõnul peavad sellised meeskoorid olema kogu aeg tugevas vormis, ehkki see nii lihtne ei ole. “SÜM-i mehed on ses mõttes väga distsiplineeritud ja vastutustundlikud. Ma usun, et nendega mingisuguseid probleeme ei tule,” kiitis Indrek Vijard, lisades, et üleüldine pilt Eesti meeskooridest on väga ebaühtlane. “Need tugevad laululaevad peavad olema, olenemata sellest, kas merel on torm või vaikne, väga kindlad.”

Poistekooridel tuleb selgeks saada nii liigi- kui ka ühendpoistekoori laulud. Küsimusele, kui paljud poistekooridest võivad peole saada, vastas Vijard, et see on tõsine teema. “Laulupeo registris on praegu lauljaid kõikide liikide peale pea 10 000 rohkem,” tähendas ta, märkides, et nad on võtnud seisukoha, et kõikidele liikidele kehtib kvaliteedinõue. “Usun, et nad kõik on tublid ja kohusetundlikud ning saavad hakkama.” Teine proov koos ettelaulmisega on poistekooridel ja meeskooril aprillikuus.

Dirigent Anne Kann, kes ka Orissaare gümnaasiumi Sirtsusid juhendab, ütles, et mudilaskooride kavasse kuulub viis laulu. “Kava on üles ehitatud põhimõttel, et see oleks mitmekesine, sisaldaks vanemat repertuaari, et hoida sidet põlvkondade vahel, ning palju on ka uudisloomingut,” selgitas Kann.

Küsimusele, kui keeruline on tema arvates mudilaskooride repertuaar, vastas Anne Kann, et see sõltub vaatenurgast. “Mina leian, et on parajalt keeruline, kuid meie kooril ei ole olnud mitte mingisuguseid raskusi sellega, et need laulud ära õppida ja ette valmistada. See sõltub muidugi ka sellest, millised on lauljad,” rääkis Kann, kelle sõnul repertuaar peabki olema parajalt raske.

Tema sõnul ei ole laulupeo mudilaskooride liigijuht Aarne Saluveer valinud ühtegi laulu niisama. Ta on kõik läbi kaalunud ja mõtestanud. “Saaremaa lauljad olid väga tublid ja ma loodan, et suur osa saab laulupeole,” kinnitas Kann. Mudilaskoorid laulavad ette 14. aprillil.


Kes kipuvad peole?

Poistekooridest pürivad peole Saaremaa poistekoor (Veikko Lehto, Tiina Oks), Kärla põhikooli poistekoor (Marika Aarnis), Valjala põhikooli poistekoor (Helen Aasmaa), Saaremaa ühisgümnaasiumi poistekoor Kratid (Mari Ausmees, Riina Laanes) ning meeskooridest Saaremaa meeskoor SÜM (Mari Ausmees, Ester Soe).

Mudilaskooridest tahavad suurele peole Salme põhikooli mudilaskoor (Karin Pulk), Aste põhikooli mudilaskoor (Reet Lõugas), Kuressaare gümnaasiumi mudilaskoor Ave Sol Bemoll (Helle ja Mai Rand), Kuressaare Vanalinna kooli mudilaskoor (Malle Veske), Valjala põhikooli mudilaskoor (Helen Aasmaa), Orissaare gümnaasiumi Sirtsud (Anne Kann, Kairit Levit), Kahtla lasteaed-põhikooli mudilaskoor (Anita Kangur), SÜG-i mudilaskoor Jo-Le-Mi (Riina Laanes, Mari Ausmees) ja Leisi keskkooli mudilaskoor (Tiina Oks).

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 430 korda, sh täna 1)