Uus Kuressaare lastehoid võimaldab ka ööhoidu (6)

Eile hommikul avati Kuressaare eralasteaia Naerusuu majas Naerusuu lastehoid. Vanemad võivad oma põnne viia sinna lepingu alusel igal tööpäeval või soovi korral ka mõneks tunniks.

Lastehoiu avamise taga on MTÜ Saarepiiga Koolitus lapsehoiu projektijuht, Kuressaare linnavalitsuse haridusosakonna juhataja Tiia Leppik, kes tõdes, et projekt sai tegelikult alguse umbes aasta tagasi.

“Koondasime koos Renate Pihlaga eelprojekti, uurimaks maakonna vajadusi lapsehoiu ja lastevanemate koolituse-nõustamise osas,” rääkis Leppik. Positiivne vastus põhiprojektile “Hoiu- ja nõustamisteenusega abiks lastega peredele” tuli mullu novembris.

Lastehoid on paljuski tehtud eesmärgiga pakkuda lapsevanematele turvalist ja professionaalset hoiuteenust. Spetsiaalsed ruumid on sisse seatud 1,5- kuni 6-aastaste mudilaste vajadusi arvestades, tagamaks neile sobilikku keskkonda. Avatud on lastehoid tööpäeviti kella 8.30-st hommikul kuni kella 16.30-ni.

Seejuures saab lapse hoidu jätta kas nt kogu tööpäevaks ehk kaheksaks tunniks või pooleks päevaks. Lisavõimalusena ja eelneval kokkuleppel pakutakse ka tunnihoidu. Seejuures tuleb kokkuleppel kõne alla ka lapsehoid õhtuti või öötundidel.

Lastega on Naerusuu lastehoius esialgu tegelemas üks vastava erialase ettevalmistusega hoidjatädi Kätlin Lend, kellele on peagi lisa tulemas. Avamispäeval oli Kätlinil hoida kaks last, üks neist 1,9-aastane, teine kahene.

“Homme (täna – toim) tuleb mul päeval juba viis last kohale ning kaks last tulevad proovivad pikka päeva, nemad jäävad juba ka magamist proovima,” ütles Lend.

Ta lisas, et nad tõepoolest pakuvad vanemate soovi korral ka laste ööhoidu või hoidmist nädalavahetusel. Selle osas tuleb aga kindlasti eelnevalt hoidjaga kokku leppida. “See on täiesti läbirääkimiste asi,” sõnas ta.

Ka lastehoius on sarnaselt lasteaedadega kindel päevakava, kuhu kuuluvad hommiku-, lõuna- ja õhtusöök, õueskäimised ja mitmesugused arendavad tegevused. Uus lastehoid on hea võimalus ka nende lapsevanemate jaoks, kes pole oma lapsele lasteaiakohta veel saanud.

“Olen aru saanud, et see ongi see eesmärk – pakkuda võimalust vanematele, kel on soov tööle minna, aga lihtsalt pole lasteaiakohta,“ sõnas Kätlin Lend. Nõnda ongi lapsel kuni lasteaiakoha saamiseni võimalik näiteks Naerusuu lastehoius käia.


Kui palju lapsehoid maksab?

Tunni hind on Naerusuu lastehoius 1,60 eurot, üks kaheksatunnine tööpäev aga 10 eurot ning õhtuse hoiu korral alates kella 16.30-st on tunni hind 3 eurot. Täispäevase hoiu korral, kui laps käib Naersuus viis korda nädalas, tuleb vanemal maksta 150 eurot, kui laps käib kolm korda nädalas, on kuutasu 80 eurot. Kui laps viiakse hoida pooleks päevaks, on tasud väiksemad. Hinnale lisandub aga toitlustusesoovijatel 2 eurot päevas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 567 korda, sh täna 1)