Saarlane pani kirja oma mälestused sõjaväest

MTÜ Tähevalgus on Kultuurkapitali Saaremaa komisjonile esitanud taotluse saada toetust raamatu “Võõras sinelis võõral kodumaal” kirjastamiseks. Käsikirja autor on saarlane Raimond Ellik.

Käsikirja toimetanud Valdek Kiiver ütles, et Raimond Elliku materjal on igati avaldamist väärt. “Seda enam, et teemal “eesti poisid vene sõjaväes” ei ole eriti palju materjale ilmunud,” lisas Kiiver.

Käsikirja autor Raimond Ellik ütles, et eelkõige on tegemist mälestusteraamatuga. 1987.–89. aastal oli Ellik Nõukogude armees ajateenistuses, teenistuskohaks Mägi-Karabahhia. Need olid aastad, mil aserite ja armeenlaste vaheline kultuuriline ja territoriaalne konflikt selles piirkonnas teravnes. “Aserid tahtsid ju sedasama, mida meie, eestlasedki – vabadust ja iseseisvust,” selgitas Ellik. “Kõigile Nõukogude sinelit kandvatele meestele vaatasid nad aga kui vene sõduritele.” Ellik oli sõjaväeosas tol ajal ainus eestlane ja nii on raamatus kirjas ka vene ohvitseride reageeringud Eesti iseseisvuspüüdlustele ning selle reageeringu väljavalamine ainsa käepärast olnud eestlase kaela.

Raimond Elliku sõnul valmis käsikiri juba kaks aastat tagasi, kuid ajapuudusel jäi see vahepeal seisma. “Eks see toimetamist veel tahab,” hindas Ellik ise kirja pandut. Valdek Kiiveri sõnul on tegemist huvitava materjaliga, kui veel piisavalt fotosid ja muud illustreerivat materjali juurde saab.

Raimond Ellik on sündinud Valjala vallas Jõelepa külas 1968. aastal. 1995. aastast juhib ta Salme POÜ-d.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 664 korda, sh täna 1)