Abro mehaanik sunniti vallavolikogust lahkuma (72)

LAEVAMEES EI SAA OLLA VOLINIK: Abruka liinilaeva Abro mehaanikuamet sai Riho Leppikule saatuslikuks Kaarma vallavolikogu liikmeks olemisel. Köit lohistati enne asjaolu selgumist peaaegu kolmandik aastat. Foto: Sander Ilvest

LAEVAMEES EI SAA OLLA VOLINIK: Abruka liinilaeva Abro mehaanikuamet sai Riho Leppikule saatuslikuks Kaarma vallavolikogu liikmeks olemisel. Köit lohistati enne asjaolu selgumist peaaegu kolmandik aastat. Foto: Sander Ilvest

Neli ja pool kuud sai Kaarma vallavolinik Riho Leppik volikogu liige olla ning eelmisel nädalal anti talle valida, kas töö laevas või volinikukoht. Leppiku asemel peaks volikogusse saama Margus Männik.

“Mulle anti valida, kas volikogu koht või töökoht,” ütles Riho Leppik eile hommikul Saarte Häälele. Mees valis töö ja loobus volikoguliikme kohast.

Lõpuks märgati Kaarma vallas, et Reformierakonna nimekirjas volikogusse pääsenud Riho Leppik töötab Abruka liinilaeva Abro mehaanikuna. Töötas juba siis, kui omavalitsusi valiti ja volikogu kinnitati. Teisalt on aga laeva mehaanik liiniveoga tegeleva Kaarma vallavalitsuse töötaja ning vallavalitsuse struktuur on kinnitatud novembrikuus juba selle volikogu poolt, kuhu Leppik ise kuulus. Nüüd selgus, et Leppiku volinikuks olek on vastuolus kohaliku omavalitsuse korralduse seadusega, mis sätestab, et vallavalitsuse lepingulisel töötajal volikogus kohta pole.

Leppiku jaoks üllatus

Riho Leppik ise tunnistas, et talle tuli eelmisel nädalal juhtunu üllatusena. Kui ta valituks osutus, siis oli ta oma sõnul veel huvi tundnud, kas kõik on korrektne. Vallast oli talle kinnitatud, et kõik on korras.

Kaarma vallavalitsuse kantselei vanemspetsialist Eeve Näälik, kes korraldab ka volikogu tööd, tunnistas Saarte Häälele, et selline kahetsusväärne juhtum on tõesti aset leidnud. “Tunnistan oma viga,” ütles Näälik, kuid märkis, et vallasekretär Andrus Lulla, kes oli ka valla valimiskomisjoni esimees, oleks pidanud sellele tähelepanu juhtima. Andrus Lulla on praegu puhkusel ja temalt Saarte Häälel kommentaari saada ei õnnestunud.

Kaarma vallavolikogu esimees Urmas Lehtsalu ütles Leppiku lahkumise kohta, et volikogu liikmete vahetus tekitab segadust alati. Konkreetse õigusliku küsimuse kohta märkis Lehtsalu, et siin volikogul küll midagi öelda ei ole. Volikogu liikmete pädevuse kontroll on valla valimiskomisjoni rida.

Asendajaks Männik

Riho Leppik oma sõnul protsessima hakata ei kavatse. “Mida siin ikka ette võtta,” nentis ta, viidates, et teeb oma igapäevast tööd laevamehaanikuna edasi.

Eeve Näälik ütles Saarte Häälele, et Leppiku asendusliikmena nimekirjas järgmisena selle võimaluse saavad inimesed volikogusse siiski ei lähe. Nääliku väidet kinnitasid Saarte Häälele ka selle võimaluse saanud Eldur Torn ja Juri Zabellevitš.

Seega peaks Leppikust vabaks jääva tooli võtma hoopis kolmas asendusliige – Margus Männik. “Kui võimalus avaneb, siis ära ei ütle,” ütles Margus Männik Saarte Häälele.

Margus Männik, kes on ka Kaarma valla arengu sihtasutuse nõukogu esimees, oli volinike meeltes ja keelel alles hiljuti. Nimelt sooviti Kaarma vallavolikogult luba määrata Margus Männik Kaarma vallavalitsuse liikmeks.

Volikogu komisjonides palju küsimusi tekitanud eelnõu volikogus arutusele siiski ei jõudnud, kuna vallavanem Andres Tinno palus viimasel istungil selle eelnõu päevakorrast välja arvata.


Miks üks võib ja teine mitte?

Kaarma vallavolikogus toimuvast rääkides on mitu Saarte Häälega kõnelenud allikat öelnud, et sellega seoses tekib taas küsimus, kas seadusandlus on ikka kõikide valla süsteemis töötavate inimeste suhtes võrdne. Samas kui valla palgal olev laevamehaanik ei saa volikogusse kuuluda, kuna saab vallalt palka, võivad sinna kuuluda näiteks kooli- ja lasteaiadirektorid. Nemad otseselt vallavalitsuse struktuuris ei tööta, kuid munitsipaalasutuste juhtidena on ikkagi n-ö valla palgal. Kooli- või lasteaiadirektor kuulub otsustavasse kogusse väga paljudes omavalitsustes. Sealhulgas ka Kaarmal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 4 105 korda, sh täna 1)