Jõe külad elavad naksakate vanaprouade najal (2)

LEIDA LAANEMAA TULEB RINGKÄIGULT: “Ma teen iga päev kaks käimisringi. Muidu jäävad kondid haigeks.” Foto: Irina Mägi

LEIDA LAANEMAA TULEB RINGKÄIGULT: “Ma teen iga päev kaks käimisringi. Muidu jäävad kondid haigeks.” Foto: Irina Mägi

Jõgesid on Saaremaal mitu, kuid Jõe külasid on ametlikult vaid kaks – üks Laimjala vallas Kuke jõe ääres ja teine Kaarma vallas, seal, kus Põduste jõkke voolab kokku hulk väiksemaid ojasid ja kraavikesi.

Laimjala valla Jõe külas on pood keset küla. Vello Ennemuist on parasjagu toidukraami ostmas, maksab ära ja kiirustab edasi. Tal pole pikemalt aega rääkida, sest president Rüütli pere on oma Saareküla majapidamisse tulemas.
Vello läheb vaatama, et tuba saaks enne soojaks ja teerajad lumest puhtaks. Enne minekut juhatab ta meid siiski Ojale, jõeäärsesse tallu.

“Jõe külas oli alguses ainult 11 talu, aga pärast pandi osa naaberkülast Jõe küla külge,” seletab küla vanim elanik Hilda Nõu. Kohalikud teavad Oja talu vanaperenaist küll rohkem Oja Nänni nime järgi. Hilda saab sel aastal 87 aastat vanaks. Külavanemat Jõel praegu ei ole. Oli, kuid läks linna elama ja nii see koht praegu täitmata ongi. Seepärast sai Jõe küla ajaloo ja tänase päeva kohta küsitud just Oja vanaperenaise käest.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 332 korda, sh täna 1)