Metsamehed peavad arvestama teede kehvapoolse olukorraga (2)

Tänavune soe talv on mitmel pool pidurdanud metsa ülestöötamist ja väljavedu. Metsaalune maa ja väljaveoteed on muutunud pehmeks. See sunnib metsa ülestöötajad ettevaatlikkusele, et rasked veokid, traktorid ja teised mehhanismid ei lõhuks maakamarat ja teid.

MTÜ Saaremaa Metsaühing juhatuse liige Mati Schmuul ütles, et teede olukord on praegu veel enam-vähem normaalne. “Kui õhutemperatuur püsib plussis ja vihma sadama hakkab, siis muutub situatsioon kohe. Vallad reageerivad sellisel juhul kiiresti. Teedele paigaldatakse liiklusmärgid, mis piiravad raskeveokite liikumist. Oleneb ilmast, võib-olla saab siis vaid varastel hommikutundidel metsa välja vedada. Kõik see peab olema kooskõlas teede valdajatega,” rääkis kogemustega metsamees Mati Schmuul.

Kui metsas saab väljaveoteele kuuseokstest “padjad” asetada, siis kruuskattega metsa- ja külavaheteedele oksi vedada ei tohi. See tähendab aga seda, et kui õnnestub puud metsast välja saada, ei pruugi olla võimalik metsamaterjali edasi vedada.

Mati Schmuuli sõnul arvestab enamik metsafirmasid teede lagunemisajaga, samas nentis ta, et musti lambaid juhtub ikka sekka.

“Kui tee on sulanud, siis vedada ei saa. Puud peavad metsas ootama. Kui teed tahenevad, siis saab tööd jätkata,” ütles Schmuul.

Ja veel üks metsamehe tähelepanek, mis kaudselt tänavuse kevade ja kevadtöödega seostub. “Ma nägin juba kiivitajat. Uskumatu, veebruari lõpus on kiivitajad kohal. See tähendab, et peame oma tegemistes arvestama varase kevadega,” märkis looduse asjatundja.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 275 korda, sh täna 1)