Kas olümpiamängude tulemusi saab ennustada matemaatilise mudeli abil? (1)

Teadlased püüavad prognoosida olümpiamedalite jaotumist matemaatilise mudeli abil, toetudes vaid mõningatele statistilistele andmetele nagu näiteks geograafiline laiuskraad ja SKP suurus. Säärase teoreetilise prognoosi alusel peaks Eesti saama Sotšis koguni viis medalit.

Kui keegi teilt küsib, kui palju medaleid mõni riik olümpiamängudelt saab, siis on loogiline, et hakkate kõigepealt välja selgitama sportlasi-favoriite ja alles seejärel asute ennustama. Kuid Ameerika Ühendriikides Penn-
sylvanias asuva kompanii Discovery Corps Inc kaks spetsialisti, vennad Tim ja Dan Graettinger kasutasid teissugust lähenemist.

Sportlaste positsiooni ja tulemuste analüüsimise jätsid nad täielikult kõrvale. Graettingeride pakutud metoodika sisaldab hoopis teisi parameetreid, mille abil on võimalik prognoosida olümpiamedalite jagunemist riikide vahel. Neist tähtsamad on riigi territooriumi suurus, SKP suurus elaniku kohta, ekspordi kogumaht ja geograafiline laiuskraad.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 90 korda, sh täna 1)