Arheoloogid avastasid Läänemeres “Rootsi Atlantise”

HARULDANE LEID: Arheoloogid on Rootsi lõunaosas Skåne ranniku lähistel avastanud muinasesemeid, mis kuulusid 11 000 aastat tagasi elanud muinasskandinaavlastele. Kui dateering paika peab, pärinevad leiud aastast 9000 eKr. Umbes sama vana on vanim asulakoht Eesti alal – Pulli asula Pärnumaal. Foto: internet

HARULDANE LEID: Arheoloogid on Rootsi lõunaosas Skåne ranniku lähistel avastanud muinasesemeid, mis kuulusid 11 000 aastat tagasi elanud muinasskandinaavlastele. Kui dateering paika peab, pärinevad leiud aastast 9000 eKr. Umbes sama vana on vanim asulakoht Eesti alal – Pulli asula Pärnumaal. Foto: internet

Akvalangistid avastasid Skandinaavia lõunaosa ranniku lähedal mere põhjas unikaalsed kiviajast pärinevad muistised. Arheoloogid oletavad, et päevavalgele tulnud esemed kuulusid 11 000 aastat tagasi elanud rändrahvastele ja et nende leiukohas asus muinasskandinaavlaste üks vanimaid asulaid, mida ajakirjandus on nüüd nimetanud “Rootsi Atlantiseks”.

Rootsi ingliskeelsele veebiväljaandele The Local rääkis leiust teadusprojekti juht, Södertörni ülikooli arheoloogiaprofessor Björn Nilsson. Sellest on kirjutanud ka briti tabloid The Daily Mail. Teadlase sõnul laskusid uurijad mere põhja Skåne ranniku lähistel Hanö lahes. Kolm aastat kestnud väljakaevamised toimusid umbes 16 meetri sügavusel.

Leitud muistised on küllaltki hästi säilinud tänu sellele, et puudus hapniku juurdepääs ja et Skåne ranniku lähedal on merepõhi kaetud rikkaliku orgaanilise mudaga. Teadlased leidsid puidust esemete fragmente, ränikivist valmistatud tööriistu, loomasarvi ja nööre.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 794 korda, sh täna 1)