Kuulsale maadeavastajale võidakse Kuressaares ausammas püstitada (4)

Eelmise aasta septembris külastasid Saaremaad Laevastiku Veteranide Klubi liikmed. Sellest käigust sai alguse idee püstitada Kuressaares mälestussammas kuulsale maadeuurijale Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshausenile.

Saare vene seltsi liikme Leonid Kušnarjovi sõnul on Bellingshausen maailmakuulus saarlane. Uue kalendri järgi 20. septembril 1778. aastal Lahetaguse mõisas (praegune Salme vald) sündinud Bellingshausen on tema kinnitusel üks teenekamaid Eestist pärinevaid maadeavastajaid ja mereväeohvitsere, kelle nime kannab maailmakaardil ligi paarkümmend kohta.

20. jaanuaril 1820 jõudis Bellingshauseni juhitud Vene ekspeditsioon Antarktise mandri vahetusse lähedusse, mistõttu paljud teadlased peavad teda kuuenda mandri esmaavastajaks. Eduka ekspeditsiooni eest pälvis Bellingshausen viitseadmirali ja 1843. aastal admirali aukraadi. 1845. aastal oli ta üks Vene geograafiaseltsi asutajaid.

Kušnarjov ütles, et mälestussamba sobivaim võimalik asukoht oleks Arensburgi hotelli kõrval linnale kuuluval haljasalal. Kuid sinna plaanib hotell koostöös linnaga püstitada samba Kuressaare linna arendajale Balthasar von Campenhausenile.

Arensburg OÜ tegevjuht Terje Nepper kinnitas, et Campenhauseni kui linna tänavavõrgustiku arendaja ja mõisnike linna elama kutsuja samba arhitektuurikonkurss toimus ja võidutöö (autor Aili Vahtrapuu) valiti välja juba 2007. aastal, kui avati hotelli uus osa. Kuid siis jäi asi toppama rahastuse taha.

Leonid Kušnarjov loodab olulisi arenguid sõprussidemete sõlmimisest Kuressaare ja Kroonlinna vahel, kus Bellingshausen suri. Kuigi praegu on mälestussamba rahastamine lahtine, suhtus Saaremaa sõjahaudade hooldaja ideesse optimistlikult. “Kui keegi tahab toetada, on ta teretulnud,” sõnas ta.

Kuressaare linnavalitsuses ollakse mälestussamba ideest teadlikud, kuid seni ei ole osapooled konkreetsest tegevusest veel rääkinud. Linnavalitsus sooviks enne ära oodata, mis saab suhetest Kroonlinnaga.

Esmaspäeval saatis linnapea Hannes Hanso Sankt-Peterburgi kubernerile Georgi Poltavtšenkole kirja, milles märkis, et sidemed Peterburiga on spordi, turismi, kaubanduse ja äri valdkonnas viimasel ajal tublisti arenenud.

“Kroonlinn ja Kuressaare asuvad mõlemad Balti mere saarel. Meid ühendab ühine minevik, sest Antarktika avastanud suur Vene maadeavastaja Bellingshausen sündis ja kasvas Saaremaal, kuid suri Kroonilinnas ja on sinna ka maetud,” kirjutas Hanso ja kutsus Kroonlinna delegatsiooni Saaremaale külla.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 501 korda, sh täna 1)