Pabereurodest (2)

Mulle need paberrahad meeldivad, neid vaadata ja nautida, sest need on omaette väikesed kunstiteosed. Teostatud on need pildid graafiliste joonistena sügavtrükis (reljeeftrükis). Raha esiküljel on kujutatud mingit ehitist või selle detaili.

Eurorahade näol on meil vaadata ehituskunsti panoraam, mis pakub arhitektuurset ilu läbi sajandite. Kujutledes, millistes tingimustes ja vahenditega need ehituskunsti aarded on loodud, peame vähemalt mõttes tegema sügava kummarduse ehitajatele läbi erinevate ajastute.

Ehituskunsti ajalugu on mitu tuhat aastat vana, see on kultuuri ajalugu, ühiskonna teadvuse muutuse ajalugu, huvitav ja mõtlema panev.

Paljusid neil pangatähtedel kujutatud euroopa ehitusstiile või nende elemente võib täheldada ka Saaremaa ajalooliste ehitiste juures.

Näiteks 10-eurosel on mingi hoone romaani stiilis portaal, peavärav või -uks. Ümarkaar on romaani stiili üks silmapaistvamaid tunnuseid. Saaremaal võib seda näha Valjala kiriku portaalil.

20-eurosel kujutatud gooti stiili saab aga nautida meie keskaegsete pühakodade – Kaarma, Kihelkonna, Valjala, Pöide, Karja, Püha ja Muhu kiriku – arhitektuuris.

Uutel europangatähtedel on vesimärgil ja hologrammil kreeka mütoloogiast tuntud Europe portree, mis asub rohkem kui 2000 aasta vanusel vaasil Pariisis Louvre’i muuseumis. See portree annab pangatähtedele inimliku mõõtme.

Urve Kirss

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 212 korda, sh täna 1)