Poolikud lahendused ei ole lahendused

Elatisnõudeid puudutavad menetlused on teistega võrreldes tunduvalt töömahukamad, keerulisemad, ent ka olulisemad, sest kannatavad lapsed, kes pole milleski süüdi.

Samas, eraldi maakondlikku statistikat meil elatisraha puudutavate menetluste kohta ei ole – neid pole liigiti välja toodud. Täitureid on meie piirkonnas kaheksa ja osa nõudeid on ka mandrile saadetud.

Kui elatisvõlgnikul on juba kümneid menetlusi, on selge, et teda ümber kasvatada ja oma võlgu maksma panna ei saa.

Sageli polegi võlgnikul võimalik maksta – kui lapsi on näiteks neli või kuus ja kõigi kasuks on välja mõistetud miinimum, ei hakka vanemal kunagi olema piisavat sissetulekut, et ise ära elada ja oma lastele elatisraha maksta.

Tuleb ette, et meie, kohtutäiturid, peame tegelema osapoolte lepitamise ja veenmisega. Enamalt jaolt, kui omavahel pole väga riidu mindud, õnnestub last mitte kasvatav vanem elatisraha maksma panna.

Kui paljud võlglastest elatisraha maksma hakkavad, ma öelda ei oska – töömaht on liiga suur ja menetlusi liiga palju. Elatise spetsiifika on see, et seda ei ole võimalik ära maksta kuu aja või aastaga, tegemist on püsiloomulise igakuise maksega.

Elatisvõlgnike probleemiga oleks pidanud riik juba ammu tegelema. Praegu on nii, et paadunud võlgnik ei vastuta justkui mitte millegi eest. On väga lihtne ringi rännata, oma elukoha aadressi muuta ja öelda, et ei ole kohtutäiturilt teateid kätte saanud. Kas täitur peaks siis iga menetluse puhul jääma võlgniku uksemati peale elama ja ootama, millal võlgnik kord saabub? See ei ole reaalne ega võimalik.

Ideed võtta elatisraha maksmisest hoidujailt juhiluba ma mõistlikuks ei pea – eeldab ju väga suur osa töökohti inimeselt vähemalt B-kategooria loa olemasolu.

Ehk võiks olukorda mõjutada ilmajätmine teatud privileegidest – jahipidamise või välismaal käimise õigusest?

Selle variandi tõhusus, et riik maksab ise võlgniku eest elatisraha ja maksmisest hoiduv lapsevanem jääb riigile võlgu, sõltub selle regulatsioonist. Elatisraha võlglaste probleem on suurem ja sügavam, kui ehk välja paistab ning poolikud lahendused ei ole kindlasti mitte lahendused.

Enno Kermik
kohtutäitur

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 44 korda, sh täna 1)