Õpetaja Lauri maalid Kuressaare linnateatris

MÄLESTUSEKS: Leonhard Merzini tütar Helena jäädvustas ühe isa maali endale digiseadmesse. Foto: Sander Ilvest

MÄLESTUSEKS: Leonhard Merzini tütar Helena jäädvustas ühe isa maali endale digiseadmesse. Foto: Sander Ilvest

Reede pärastlõunast on Kuressaare linnateatri sinises saalis väljas näitus Leonhard Merzini maalidest. Väljapandud pildid on pärit ajakirjanik Tõnis Kipperi kunstikogust.

Kipperi sõnul ajendas teda näitust korraldama Merzini peagi saabuv 80. sünniaastapäev. “Kes kujutaks eesti filmikunsti ette ilma Merzinita? Vähemalt “Kevadet” mitte,” ütles Tõnis Kipper. “Seda aga, et ta oli väga hea kunstnikukäega ja ka kirjamees, teavad ilmselt väga vähesed,” arvas ta. Nüüd on huvilistel hea võimalus tutvuda Leonhard Merzini maalidega.

Merzini maalid on Kipper ostnud enamasti interneti kaudu. Näitusel on väljas 11 pilti, millest vanim pärineb aastast 1977. Tõnis Kipper arvab, et Merzin hakkas maalimisega tegelema ilmselt siiski varem.

Näitusel olevaid töid iseloomustas ta lühidalt: “Väga vahvad! Näha on silma ja kätt.” Esimene maal “Sirelid” jõudis tema kogusse kümmekond aastat tagasi. “Algul ma polnud päris kindel, et see on ikka see kunstnik, keda mõtlen,” tunnistas Kipper.

Vikipeedia andmetel elas Leonhard Merzin 10.02.1934–2.02.1990. Ta oli nii teatri- kui ka filminäitleja ning üks tuntumaid eesti filminäitlejaid Nõukogude Liidus, kes on mänginud rohkem kui 50 filmis. Eestis on tema tuntuim roll õpetaja Laur kultusfilmis “Kevade”.

Aastatel 1952–54 õppis Merzin Tartu kunstikoolis ja 1969 lõpetas ta Viljandi kultuurharidustöö kooli, tegutses ka maalikunstnikuna, tegi rohkesti loodus- ja lillemaale.

Näitus Kuressaare linnateatris kestab vähemalt märtsini. Praegu käivad läbirääkimised Tallinna linnateatriga, kuid lähiajal on sealne näitusepind broneeritud. Kuressaare näitusel pidulikku avamist ei olnud. Küll aga oleks Tõnis Kipperi arvates tore korraldada Leonhard Merzinile pühendatud teemaõhtu. “Õie Orav on 1994. aastal teinud armsa portreefilmi “Leonhard”, sedagi oleks tore vaadata.”

Leonhard Merzini näitlejast tütar Helena Merzin, kel oli reedel Kuressaare linnateatris järjekordne “Wally kohviku” etendus, rõõmustas teatris tuttavaid pilte nähes. “Seda pilti ma tean, see on “Sügis”! Olen kogu aeg mõelnud, kes selle ära ostis,” märkis ta. Tütre arvates alustas isa maalimisega sõjaväes aega teenides, millalgi eelmise sajandi 50-ndatel aastatel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 378 korda, sh täna 1)