Lugeja küsib

Ütlesin töölepingu katseajal üles, teatades tööandjale kolm päeva ette. Nüüd nõuab tööandja hüvitist, et ma nii vähe aega ette teatasin. Kas tööandjal on õigus hüvitist nõuda?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Valdmets:

Töölepingu seaduse (TLS) § 96 kohaselt saavad nii töötaja kui ka tööandja katseajal üles öelda nii tähtajalise kui ka tähtajatu töölepingu, järgides lühendatud 15-kalendripäevast etteteatamistähtaega. Katseaja eesmärgist lähtudes on ülesütlemisavaldus kehtiv, kui see on tehtud teisele poolele teatavaks hiljemalt katseaja viimasel päeval. Ei oma tähendust, et sellisel juhul lõpeb töösuhe pärast katseaja lõppemist.

Etteteatamistähtaja järgimata jätmisel on töötajal või tööandjal õigus saada hüvitist ulatuses, mida tal oleks olnud õigus saada teatamistähtaja järgimisel (TLS § 100 lg 5). Hüvitist on õigus saada töötaja keskmise tööpäevatasu alusel nende tööpäevade eest, mis jäävad etteteatamistähtaja perioodi sisse ja mille võrra vähem ette teatati.

Seega oleks katseajal tulnud tööandjale lepingu ülesütlemisest ette teatada 15 kalendripäeva ja teatamistähtaja järgimata jätmise korral on tööandjal tõesti õigus hüvitist nõuda. Kui töötaja vabatahtlikult seda maksma ei nõustu, on tööandjal õigus pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtu poole.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 29 korda, sh täna 1)