Lugeja kiri: Mandrimehed geneetikast pajatamas

Ühel möödunud sügise septembripäeval tulime meie, Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi geneetikaprofessor Ain Heinaru ja vivaariumi juhataja Sulev Kuuse Saaremaale, et rääkida geneetika uutest suundadest ja tutvustada ka Aini vastilmunud kõrgkooliõpikut “Geneetika”.

SA Ülikoolide Keskus Saaremaal tegevjuht bioloog Maie Meius oli Kuressaares korraldanud kena vastuvõtu. Toimus kokkusaamine ülikoolide vilistlastega. Nn väärikate ülikooli vestlusringis räägiti aga geneetika ajaloost ja tänapäevastest võimalustest geneetilise infoga ümberkäimisel.

Tore oli tunda, et erinevate alade inimesed (arstid, õpetajad jt) arutlesid aktiivselt kõigile olulistel teemadel. Näiteks pakkus kuulajatele huvi organismide kloonimise temaatika ja selle eetilised aspektid.

Järgmisel päeval toimus Saaremaa ühisgümnaasiumis ja Kuressaare gümnaasiumis geneetikaõpiku tutvustamine. Kuigi õpik on mõeldud eelkõige kõrgkoolidele, on seda võimalik kasutada nii õpilastel kui ka õpetajatel ja kõigil, kellele geneetikaga seonduv huvi pakub. Erilise tähelepanuga võiksid õpikut lugeda bioloogiaolümpiaadideks valmistujad.

See mahukas, rohkem kui 1000-leheküljeline õpik ei ole ilmselt eriti hea öökapiraamat, kuid bioloogia- ja geneetikahuvilise noore jaoks on see kindlasti väärtus omaette – ja veel eesti keeles.

Kahepäevase programmi lõpetas vestlusring bioloogiaõpetajatega geneetika ja molekulaarbioloogia nüüdisaegsetest võimalustest ja ohtudest, bioloogia õppimisest ja õpetamisest.

Loodame, et Saaremaa bioloogiaõpetajatel kujunebki tava kutsuda vestlusringidesse nn eluteaduste inimesi. Sellest võidavad kindlasti kõik.

Ain Heinaru, Sulev Kuuse

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 104 korda, sh täna 1)