Kuressaare energiapäev läks asja ette

OSATI HINNATA: Kuulajad hindasid Ainar Viirese oskust kõnelda tehnilistest asjadest lihtsalt ja arusaadavalt. Foto: Sander Ilvest

OSATI HINNATA: Kuulajad hindasid Ainar Viirese oskust kõnelda tehnilistest asjadest lihtsalt ja arusaadavalt. Foto: Sander Ilvest

Läinud neljapäeval Kuressaares toimunud energiapäeval osalenud inimestelt saadud tagasiside oli korraldaja rollis olnud Domus Kinnisvara kinnitusel igati positiivne.

Energiapäeva teema puudutab Domus Kinnisvara maakleri Jüri Aljase sõnul otseselt väga suurt hulka kortermajades elavaid inimesi, sest energiasääst = rahasääst. “Seetõttu oleme rõõmsad, et meie kutse võtsid vastu nii Kuressaare kui ka maapiirkondade kortermajade esindajad,” nentis Aljas. Ta märkis, et kui ettekanded ärgitasid inimesi energiasäästu teemadel mõtlema, loevad nad päeva kordaläinuks.

Kuulajate kiitusest ei jäänud ilma ükski esineja. “Enim toodi esile Aivar Paabo ja Ainar Viirese oskust oma tehnilisi teadmisi lihtsas keeles edasi anda,” sõnas korraldaja. Esimene neist kõneles, kuidas korteriühistu saab säästa 30% küttekuludest, parandades elanike olmemugavusi. Tema ettekanne sisaldas näiteid ja arvutusi sellest, miks peaks nt ventilatsiooni korda tegema ja kuidas toimivad soojuspumbad.

Energiaaudiitor Ainar Viires rääkis, kas soojakadude uuringud aitavad saavutada energiatõhusust. Temagi tõi välja arvud, illustreerimaks, kuivõrd on võimalik erinevate meetoditega säästa. Nt energiasäästlike ehitustehnoloogiate kasutamisel saab säästa 28% energiat, renoveerimistööde korral sõltub kõik maja seisukorrast, kuid kokkuhoid võib olla ca 45%.

Viires kõneles veel energiatõhususe miinimumnõuetest ja kinnitas ka, et investeeringut mittevajavate energiasäästu meetmetega on võimalik kokku hoida 6–8%. Selleks tuleb elanikel omandada säästlikud tarbimisharjumused, administreerida energiamajandust, monitoorida ja analüüsida energiatarbimist ja tehnikat sihipäraselt hooldada.

Jüri Aljase kinnitusel korraldavad nad kinnisvaraga seonduvaid ettevõtmisi ka tulevikus. Ideid uute seminaride teemadeks koorus tema sõnul nii vestlustest ühistute juhtidega kui ka tagasisidest. “Probleeme võib ühes kortermajas leida keldrist katuseni,” tähendas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 376 korda, sh täna 1)