Kuressaare opositsioon hoiatab rumaluste eest (20)

“Jumala eest, et koalitsioon ei hakkaks rumalusi tegema,” hoiatas linnavolikogu opositsiooni esindaja Toivo Alt (fotol) eile Kadi raadios linna eelarve üle arutledes.

Sügiseste valimiste järel Kuressaare linnavolikogus tekkinud opositsiooni ja koalitsiooni vahekord on pärast pikki aastaid toonud tagasi terava diskussiooni ja mõttevahetuse. Nii võis tulist vaidlust linnaeelarve üle kuulda eile ka Kadi raadio “Keskpäeva” saates, kus osalesid koalitsiooni kuuluvad rahandus- ja majanduskomisjoni esimees Reet Tuisk ja volikogu esimees Toomas Takkis ning opositsiooni kuuluv Toivo Alt.

Liiga optimistlik

Toivo Alt märkis üleeile linnavolikogus teisel lugemisel olnud linnaeelarve kohta, et linna suurima tuluallika – üksikisiku tulumaksu laekumise – prognoos on tema arvates liiga optimistlik. Kui eelmise aasta eelarves, mille oli koostanud tookord veel Reformierakonna juhitud valitsus, oli tulumaksutõus 2,5 %, siis nüüdsesse on planeeritud 4,1 %.

“Paberi peal on kõik ilus,” ütles Alt, kelle sõnul võiks maksulaekumise prognoosimisel konservatiivsem olla. Eelmisel aastal näiteks laekus makse rohkem kui planeeritud ja seda raha sai lisaeelarvetega suunata sinna, kus vaja. “Juurde saab alati panna, kuid kui eelarve täis ei tule, siis on jama,” kinnitas Alt.

Reet Tuisk ja Toomas Takkis opositsiooni esindajaga nõus ei olnud. Takkise sõnul tõstab prognoosi kohaselt enamik ettevõtteid palka, mis omakorda toob rohkem maksutulu. Tuisk lisas, et maksutulu tuleb ka linna asutuste 500 töötajalt, kellel selle eelarvega taastatakse masueelse aja palk. Palkasid on aga näiteks tõstmas ka Kuressaare haigla, mis on aastaid olnud linna suurim maksumaksja.

Toivo Alt ütles, et eelmise aasta suurem maksutulu võis tingitud olla ka sellest, et maksuamet võttis nn musta raha maksnud ettevõtted pihtide vahele, ning seega võis see olla ühekordne tulu tõus. Rääkimata siis sellest, et linna elanikkond on aastaga vähenenud 324 inimese võrra, kellest paljud olid maksumaksjad.

Toomas Takkis omakorda viitas, et Kuressaare ei saa praegu sentigi riiklikust tasandusfondist, kuid tema sõnul pole välistatud, et linn ikkagi hakkab riigilt raha saama.

Reformierakonna esindaja oli kriitiline ka selle suhtes, et linna eelarvesse on planeeritud ka 853 000-eurone laen. Selle laenu võtmise kohta on olemas volikogu otsus ja leping on ka sõlmitud. Laenu eesmärk on investeeringud, kuid seda ei ole kasutatud, kuna linn sai vajalikud rahapaigutused tehtud olemasolevast rahast. Nüüd on Toivo Alt eelarvest välja lugenud, et laenu kavatsetakse kasutada jooksvateks kuludeks, mitte investeeringuteks.

Tuludest tuleb võtta

“Kõigi jooksvate kulude raha peab tulema tuludest, laen peab minema investeeringuteks. Eelarves ei ole näha, et see läheb investeeringuteks,” raius Alt.

”Seda (laenu jooksvateks kuludeks kasutamine – R. V.) ei ole eelarves kirjas, see on Aldi fantaasia,” ei jäänud volikogu esimees Toomas Takkis sõnasõjas alla ja märkis, et tema arvates teeb linn targalt, kui oma laenuvõimalused ära kasutab.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 032 korda, sh täna 1)