Küdema Kille-memm sai eile 101 aastat vanaks (2)

PALJU ÕNNE! 101-aastasele Priskille Lehtsaarele ulatab lille Saarte Hääle reporter Tõnu Veldre. Foto: Sander Ilvest

PALJU ÕNNE! 101-aastasele Priskille Lehtsaarele ulatab lille Saarte Hääle reporter Tõnu Veldre. Foto: Sander Ilvest

Eile tähistas pidulikult oma 101. sünnipäeva Mustjala vallas Küdema külas elav Priskille Lehtsaar, keda omad inimesed Killeks kutsuvad.

Memm on igati hea tervise juures, ainult kuulmine on veidi vilets. Sestap on tal seltskonnas veidi raske olla ja temaga tuleb valjusti kõnelda. Küsimusele, mis tunne on olla 101-aastane, vastas memm muiates, et mis ta ikka on, iga päevaga läheb viletsamaks.

Priskille kõige noorem laps, tütar Inge, kes eile emale peolauda kattis, ütles, et muidu on emal olnud kadestamisväärt tervis ja ravimitest võtab ta praegu vaid vererõhurohtu. Haiglaravi on ta oma elu jooksul vajanud vaid ühel korral, olles siis 99-aastane.

“Kui ta haiglast ära tuli, siis ta ei näinud lugeda enam,” ütles Inge, lisades, et muidu luges ema ikka ajalehti ja pealkirjad nägi kõik ilma prillita ära. Imetlusväärt on ka see, et eaka memme palged ei ole kuigi kortsulised.

Läinud suvel toimetas Priskille veel õueski ringi. Mis võiks olla ema nii hea tervise saladus, seda tütar Inge oma kinnitusel ei tea. Arvas, et ehk äkki see, et memmel on palju lapsi olnud ja kunagi on ta kolhoositööd teinud, mis ei olnud ju teps mitte kergete killast. Priskille töötas kolhoosis nii põllul kui ka loomadega ning kasvatas kodus lapsi. Tema abikaasa sai õnnetult surma 40 aastat tagasi.

Eluaeg Küdema külas elanud Priskillel on kokku kaheksa last, kaks poega ja kuus tütart. Kõige vanem tütar on 77-aastane Elma, talle järgnevad Urve, Aare, Harry (surnud), Elje, Veeve, Ilme ja Inge. Lapselapsi on Priskillel 13, lapselapselapsi 18 ja kaks lapselapselapselast.

Tütar Inge arvutas kokku, et Priskillel on järeltulijaid kokku 41. Aga kui kõik väimehed ja miniad ka veel juurde arvata, siis tuleb kokku üsna kopsakas pere.

Kas memm kõiki oma lapselapsi ja lapselapselapsi ka teab ja tunneb? Inga vastas naerdes, et eks ta ütleb küll, et ei tunne enam ära, aga nimesid teab küll.

Vanasti tuli suur pere jõuluks kõik memme juurde kokku. Ka eile tulid ema sünnipäevale kõik need lapsed, kes elavad Saaremaal. Laupäeval jõuab Saaremaale ka mandril elav poeg.

Eile käisid auväärses eas sünnipäevalast õnnitlemas ka Mustjala vallavalitsuse esindajad, vallavanem Kalle Kolter ja sotsiaaltöötaja Saima Lõhmus. Kui me ära minnes memmele head tervist soovisime ja lubasime järgmisel aastal jälle õnnitlema tulla, vastas Priskille rõõmsasti, et tulge jah.


Naised troonivad pikaealisuse tipus

Saare maavalitsuse perekonnaseisunõuniku Avo Levisto andmetel olid eilse seisuga maakonna vanimad elanikud 104-aastane Ida Truuvert ja 102-aastane Pauline Nõulik Kuressaare linnas.

Neile järgnevad Orissaare vallas Mäekülas elav 101-aastane Raissa Järmut ja 101-aastane Priskille Lehtsaar ning Kuressaares elav 100-aastane Erna Karpets.

Vanuselt järgneb Kaarma vallas elav 98-aastane Linda Vilsar. 97-aastased on Pihtla vallas elav Salme Benno, Kuressaare linnas elavad Ljubov Leier ja Helmi-Alvine Ljubetskaja ning Paula Tarvis (Muhu vald) ja Aleksandra Püüa (Leisi vald).

1917. aastal sündinuid on meie maakonnas neli, 1918. ja 1919. aastal sündinuid mõlemaid 12.

Meestest on vanimad 95-aastased Andrei Lempu Leisi vallas, Albert Koppel Torgu vallas ja Paavel Tuusti Orissaare alevikus. Neile järgneb 94-aastane Elmar Pärn, kes elab Kuressaares.

Ivika Laanet

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 966 korda, sh täna 1)