Soomlasi huvitavad Saaremaal jätkuvalt golf ja ooper

TERE TULEMAST SAAREMAALE! Soomlasi kutsusid Helsingi messil aktiivselt Saaremaale ka Sille Rantanen Tuule Villa reisibüroost ja Maiu Lepp Saaremaa Spa Hotellidest. Foto: Kristiina Mägi

TERE TULEMAST SAAREMAALE! Soomlasi kutsusid Helsingi messil aktiivselt Saaremaale ka Sille Rantanen Tuule Villa reisibüroost ja Maiu Lepp Saaremaa Spa Hotellidest. Foto: Kristiina Mägi

Läinud nädalal Helsingis toimunud turismimessil Matka 2014 käis Saaremaa kohta maad kuulamas hulgaliselt soomlasi. Paljud seejuures kindla sihiga reis saarde ära planeerida.

Kuressaare linnavalitsuse turismispetsialist Kristina Mägi, kes öösel vastu esmaspäeva messilt koju jõudis, tunnistas rõõmuga, et “messil läks ikka hästi”. Päevad olid Saare maakonna puhkusevõimaluste tutvustajail pikad, neljapäevast pühapäevani välja. Esimesed kaks tööpäeva olid seejuures kümnetunnised.

Mägi tõdes, et neljapäev ja pool reedet on Matkal nn profipäevad, siis käivad messil turismieriala inimesed. Siis tehakse lepinguid, arutatakse koostööd ning nendel päevadel oli külastatavus väiksem.

“Arutati ka, kas profipäevad nii pikalt üldse vajalikud on,” nentis Kuressaare turismispetsialist, kelle sõnutsi toimuvad läbirääkimised ja kokkulepete allkirjastamised tänapäeval suures osas siiski elektrooniliselt. Kõige kiirem tööpäev oli aga laupäev. Siis käis messikülalisi rohkem kui neljapäeval ja reedel kokku.

Huvilisi oli messil Kristina Mägi arvates üsna sama palju, kui on olnud eelmistel aastatel. Kui paljud neist Saaremaa boksis käisid, ta eile lõuna paiku veel öelda ei osanud. “Tagasi tulnud kataloogikastid on veel üle lugemata, aga tavaliselt oleme igal aastal mõni tuhat kataloogi jaganud.”

Reaktsioone reeglina kaks

Turismispetsialistil oli hea meel tõdeda, et Saaremaad teavad paljud. Neilt, kes näevad nime “Saaremaa”, kuuleb tema sõnul enamasti kahesuguseid reaktsioone: “Jaa, Saaremaa on kena koht, olen seal mitu korda käinud” või “Jaa, Saaremaa, olen sellest palju kuulnud. Pidi kena koht olema, aga ma pole sinna veel kunagi jõudnud”.

Kristina Mägi märkis, et kui suvel võib Saaremaal tunduda, et tõesti kõik soomlased on oma elu jooksul siin vist ära käinud, siis tegelikult leidub igal messil ikka üsna palju veel neid, kes ei ole siia kunagi jõudnud. “Alustame nendega A-st ja B-st, et kuhu kanti ja millega Tallinnast üldse suuna peaks võtma, et Saaremaale saada,” rääkis Mägi. “Lennuki-võimalus Tallinnast on näiteks paljudele üllatuseks.”

Paljudel reis juba plaanis

Enimküsitud teemad on aga Kuressaare turismispetsialisti sõnutsi Helsingi messil läbi aastate samaks jäänud. “Ooper, golf, karavanipuhkus, jahisadamad, väikesaared, jalgrattaretked, perepuhkus,” loetles Kristina Mägi teemasid, mille kohta soomlased kõige rohkem küsisid.

“Väga paljud tulid Saaremaa boksi, võtsid meie uue kataloogi ja ütlesid, et lähevad koju eeltööd tegema, kuna neil on Saaremaa reis juba planeeritud,” tõi Mägi välja veel ühe positiivse asja, mis messil kogetud.

Messi koduleht väitis eilehommikuse seisuga, et Matka 2014 messi külastas 67 000 inimest. Mägi nentis, et eelmisel aastal oli messikülastajaid koguni 76 000. Ta märkis, et külastajate arvu üle arutati sel korral juba messi esimesel päeval. Seda seepärast, et viimased aastad on kõik läinud kasvavas trendis, praegu on Soome majanduses aga taas veidi keerulisemad ajad.

“Tundub, et see on oma väikse jälje jätnud ka inimeste reisiplaanidesse ja messikülastusse.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 474 korda, sh täna 1)