Repliik: Ega talv taeva jää

Talv tuli paraja külma ja vähese lumega. Ta on kohal nagu meie laiuskraadil igal aastal tavaline. Arvates talviseid maailmaasju, tekkis mõttekomistus selle Berliini Grüne Woche näituse kohal. See roheline üritus justkui ei haaku talviste asjadega. Paraku on liitunud Euroopa suur ja lõunapoolsed riigid ootavad vististi kevadist vihma.

Nimetatud näituse avamisel noorte naiste tehtud loomakaitseline promo pani aga mõtlema selle üle, et noorsugu on loodusest irdunud. Tüdrukud, kes lehmi kujutavaid pilte auväärsetele korraldajatele suure kisaga näkku toppisid, ei teadnud, kustkohast lehma lüpstakse. Arvatavasti polnud nad ka ise veel last imetanud. Segadus võis arvatavasti lahti pääseda Eesti väljanäituse juurest, kus kinnitati, et lehm lüpsab suust. See ju meie vana rahvatarkus.

Olen pidanud Saksamaad korralike ja haritud inimeste riigiks. Olgugi Berliin suur ja vägev linn, võib seal mõni betoonkastis kasvanud inimene loodusteaduses tõesti võhik olla. Teadmata seda, et kui lehma ei lüpsta, siis tuleb talle kannatusi udarapõletikust, mitte suu kaudu piima oksendamisest, nagu neiud avalikult arvasid.

Tegelikult jõudsin ma pärast tõsist mõtlemist järeldusele, et reklaami kisendavad naised tegidki puhast reklaami. Mida lollim see paistab, seda paremini jääb meelde. Ka meil reklaamitakse ehk tehakse “pii-erri” teemal, et parvlaevad Kuivastu ja Virtsu vahel ning ka mandri ja Hiiumaa vahet sõitvad laevad tuleb riigilaevade vastu välja vahetada. Mis künad selle sildi all Väinamerre tulevad, seda ei tea veel keegi. Teadma peame aga seda, et reklaam kütab kirgi kõige teravamalt just enne valimisi. Tulemas on europarlamendi valimised ja mägede taga pole enam ka riigikogu valimised.

Võtta tegususe afišeerimisega Saaremaalt ära väinaliikluse korraldamine ja kohalik tuluallikas ning lahjendada sellega meie ootamatult jõuliselt kasvavat ja kinnituvat positsiooni mereasjanduses (väikelaevade ehitus, mereharidus ja elanike merekultuuriline hoiak) ei ühti regionaalpoliitika avalikustatud eesmärkidega. Ja see uudis, millel alles udusuled, võib nokkida närve, kui tiivad kandma hakkavad.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 24 korda, sh täna 1)