Nõu asemel jõud (1)

Vanarahva tarkus ütleb, et mida ei saa jõuga, seda saab nõuga. Regionaalministri üllitet omavalitsuste reformimise mõtteid vaadates tundub, nagu oleks seda vanasõna hakatud tagantotsast lugema. Samas ei tulnud selline käik ka üllatusena, sest kõiki muid teid omavalitsusi ühendada on ju juba proovitud. Asjatult.

Regionaalministri plaan on kahe otsaga vorst. Ühest otsast on ju hea, et lõppude lõpuks tahetakse omavalitsusreform ära teha. Siililegi peaks selge olema, et pisikesed omavalitsused ei ole üldjoontes eluvõimelised ja nende ülalpidamine on vaid maksumaksja raha raiskamine.

Teisalt on igasuguse jõu kasutamine alati taunitav. Tark mees ei suru oma tahtmist jõuga peale, vaid teeb selle nii ahvatlevaks, et kõik teised hakkavad mõtlema nii, nagu tema tahab. Tundub üsna võimatu missioonina, kuid kuidagi peab see ju ometi võimalik olema.

Kogu asja juures on kõige kummastavam asjaolu, et valitsuskoalitsiooni teine pool – Reformierakond – on alati olnud igasuguse sundliitmise vastu. Ministri suured plaanid ei pruugi seega sellisel kujul isegi riigikokku jõuda.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 170 korda, sh täna 1)