Kultuuripärandi aastale pani punkti Lembit Michelsoni fotonäitus

KUS KEIAKSE, SINNA JÄÄVAD JÄLJED: Fotograaf Lembit Michelson on oma piltidega jätnud jälje kultuuripärandi aasta jäädvustamisesse Saaremaal. Rahvakultuurispetsialist Krista Lemberi hinnangul pani eile Salme rahvamajas avatud fotonäitus kultuuripärandi aastale väärilise punkti. Foto: Sander Ilvest

KUS KEIAKSE, SINNA JÄÄVAD JÄLJED: Fotograaf Lembit Michelson on oma piltidega jätnud jälje kultuuripärandi aasta jäädvustamisesse Saaremaal. Rahvakultuurispetsialist Krista Lemberi hinnangul pani eile Salme rahvamajas avatud fotonäitus kultuuripärandi aastale väärilise punkti. Foto: Sander Ilvest

Eile pärastlõunal avati Salme rahvamajas Eesti ühe tuntuma fotograafi Lembit Michelsoni 66 pildist koosnev Saaremaa kultuuripärandit kajastav näitus “Pärandkultuur fotos – väärtustamata väärtused”.

Rahvakultuurispetsialist Krista Lemberi sõnul annab näitus ülevaate saarlaste argistest tegemistest. “Need väärtused ongi meie argised teod, mida on aastasadade tagant toodud tänasesse päeva. Järelikult on neid vaja olnud. Iga põlvkond loob oma väärtused ja niimoodi see väärtuste kuhi aina kasvab ja kasvab. Meil on, mida pildistada,” märkis Lember.

Rahvakultuurispetsialisti hinnangul on Lembit Michelson märganud ka neid asju, mida saarlased ise oma igapäevategemiste juures ehk tähtsaks ei peagi.

Teeb uut fotoalbumit

Näituse tarvis aitasid peale fotograafi pilte valida Krista Lember ja Salme rahvamaja juhataja Maire Sillavee. Avatseremooniat sisustas ansambel Ammuker. Pärimusspetsialist Mari Lepik ütles, et näituse tarvis valisid nad ka kohased laulud ja tantsud. Laulumängu laulma-tantsima haarati kaasa ka publik.

Ida-Virumaalt pärit Lembit Michelson on Saaremaad ja meie väikesaari pildistanud 20 aastat. “Kõik need aastad on mulle pakkunud avastamisrõõmu. Praegu sätin materjali kokku Saaremaa uue fotoalbumi jaoks. Album peaks välja tulema selle aasta sügisel,” ütles Michelson.

Oma loomingust rääkides tõdes piltnik, et iga foto taga on oma lugu: “Kulminatsioon, teemaarendus, kõik asjad peavad paigas olema. Tundub, et ma olen oma piltidel need asjad paika saanud.”

Selle viimase näituse koostamise mõte tekkis Lembit Michelsonil Salmel muinassõdalaste luid pildistades.

“Arheoloogid kaevasid need luud välja siinsamas rahvamaja lähedal. Mina pildistasin neid. Samas mõtlesin, et miks mitte meie pärandkultuurist ja sellest tulenevatest seostest näitus teha. Kui vaadata meid ümbritsevaid asju, siis näeme, et kõik need on ajaloo vältel üheks tervikuks sulandunud. Me oleme suutnud oma identiteedi säilitada. Kuna eelmine aasta oli kultuuripärandi aasta, siis pani see mõtted veel rohkem selles suunas liikuma,” rääkis Lembit Michelson.

Juhus tuleb otsides

Väikesaared köidavad Michelsoni ka. Tema arvates on pisematel saartel seda võlu, mis loomeinimest köidab, veelgi rohkem. Näituselgi on pilte nii Ruhnust kui ka Vilsandist. “Mida rohkem sa juhust otsid, seda kiiremini see sinu juurde tuleb,” kirjeldas fotograaf mõne pildi sünnilugu.

Fotograafi kaasa, saarlanna Õie Õll, on vahest peasüüdlane selles, et näitus nõnda ilus tuli. “Olen selle näituse korraldamisega tegelenud juba mitu kuud. Lõpptulemus on ju ilus. Salme on esimene koht, kus seda näha saab. Eksponeerime neid pilte veel 11 kohas.”

Salme rahvamajas saab näitust vaadata veebruari keskpaigani. Edasi rändab näitus Muhu saarele, sealt Orissaarde ja pärast maakonna teistesse kultuurikolletesse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 364 korda, sh täna 1)