Suured suveüritused langevad ühele ajale (10)

Saaremaa ja peamiselt Kuressaare suvine üritustekava on ülitihe. Ühelt nädalavahetuselt võib leida lausa mitu suurüritust. Turismi- ja kultuuriasjaliste meelest on selline ürituste paljusus ja erinäolisus vaid tervitatav.

Vaadates tuleva suve kalendrit, torkab eriti silma juuli lõpp. Nimelt on juuli kolmanda nädala lõppu sätitud lausa mitu üritust: Roomassaares lõpeb Muhu väina regatt, lennuväljal toimub Parasummer, samal nädalalõpul võib lennuväljale jõuda ka Supermoto (mille korraldajad pole, tõsi küll, lõppsõna veel öelnud – R. V.), Kuressaare rannapiirkonnas toimub Saare laat, Mändjalas Saaremaa rannapidu, broneeritud on ka lossihoov ning järgmisest nädalast hakkavad saabuma ooperipäevade osalised ja külalised. Saarte Hääleni on jõudnud aga arvamusi, et kas ei tuleks rohkem tähelepanu pöörata ürituste hajutamisele.

Kuressaare linna turismispetsialist Karmen Paju arvas, et ehk tasuks tõesti mõelda parema koostöö peale. Oluline on tema sõnul see, et kõik osapooled – nii korraldajad, ettevõtjad, külalised kui ka linnakodanikud – jääksid olukorraga rahule.

Erinevused rikastavad

Pea kõik Saarte Häälega rääkinud asjaosalised märkisid, et probleemi tegelikult ei ole. Isegi mõned suurürituste korraldajad on väitnud, et ongi parem, kui üritusi on kuu jooksul mitu. “Praegu ilmselt veel külastajaid jätkub,” sõnas Saare maavalitsuse kultuurinõunik Valve Heiberg.

Probleemi ei näe ka Saaremaa arenduskeskuse turismiarendusjuht Kaira Kivi. “Neil üritustel on kõigil erinev sihtgrupp, seega ei ole nende ühel ajal toimumine takistuseks, vaid on pigem lisaväärtus,” kinnitas Kivi. Nii võib juhtuda, et näiteks purjetama tulnu avastab end hoopis langevarjuga hüppamast.

Valve Heibergi sõnul tuleb inimestel valida, kuhu minna ja mida külastada. Kuressaare linnavalitsuse kultuurinõunik Heli Jalakas küsis aga, et kas siis oleks parem, kui võimalusi oleks vähem. Tema sõnul tuleb aru saada ka sellest, et ürituste korraldaja jaoks pole kohalik elanik, kui suvistest suurüritustest rääkida, tarbijana ilmselgelt mitte esikohal.

SA Saaremaa Turism juht Angela Nairis tõdes aga, et eripalgelised üritused toovad Saaremaale ka selliseid inimesi, kelle reisiplaanidesse Saaremaa muidu ehk ei mahukski, kuid siin toimuv ja talle huvi pakkuv üritus meelitab ta kohale.

Sellel, miks üritused kogunevad kõik ühele ajale, on mitu põhjust. Üks arusaadavamaid on kindlasti ilm. “Ilm on siis ilus ja maakonnas on palju külalisi, kes otsivad ajaviitmisvõimalusi,” märkis Angela Nairis. Temaga sama meelt oli ka majutusettevõtja Terje Nepper, kelle sõnul vajavad kõik sellised suvised suurüritused kindlasti ilusat ilma.

Teise põhjusena tõid paljud välja, et tihti on tegemist rahvusvaheliste üritustega, mis on oma valdkonna kalendris, ja korraldaja peab arvestama ka sellega. Nii näiteks on praegu planeeritud Kuressaare lennuväljale kaks üritust samal ajal. Supermoto korraldajad ei ole selle toimumist veel 100% kinnitanud, ent kui see toimub, tuleb Kuressaare lennujaama juhataja Mati Tangu sõnul üks neist üritustest muule ajale nihutada. Ei ole välistatud, et Supermoto kui rahvusvahelise kalendri üritus saab eelise. Tangu sõnul on täna seda siiski veel vara arutada, enne tuleb oodata lõplikke otsuseid.

Kindlasti on põhjus ka juba eeltoodud mõte, et just sel perioodil on liikumas kõige rohkem turiste ning just nemad on ürituste tänuväärne sihtgrupp.

Rahvamassid, kes Kuressaaret ründavad, majutuvad peamiselt majutusasutustes. Hotellide esindajad suures rahvahulgas siiski probleemi ei näe, öeldes, et tänavale jääma ei pea keegi. “Majutusvõimalusi on Saaremaal piisavalt, kui otsida, leiab ööbimiskoha alati. Kas just Kuressaare kesklinnas, kuid mõne kilomeetri raadiuses kindlasti,” ütles Terje Nepper.

Angela Nairis märkis, et tulekski turiste rohkem teavitada majutuskohtade olemasolust väljaspool linna. “Saaremaa on piisavalt väike, et sõita ükskõik kus toimuvale üritusele igast Saaremaa nurgast,” arvas Nairis.

Grand Rose’i spaa müügi- ja teenindusjuht Mario Sau tõdes, et kindlasti mõjutavad paljud ühel ajal toimuvad üritused majutuskohtade saadaolekut. Eelkõige on tema sõnul tähtis, et ühele ajale ei satuks sarnase sihtgrupiga üritused.

Selle pärast, kuidas rahvas saartele jõuab, enam muretsema ei pea. Väinamere Liinide teenindusjuhi Anu Hiiuväina sõnul tunti varasematel aastatel alati muret, kas laevad ikka suudavad üritustele tuleva rahvahulga üle väina vedada. Nüüd seda enam ei küsita. Suurel väinal on suvine üleveovõimsus 4000 sõiduautot päevas. Anu Hiiuväin arvas, et kindlasti ei tohi ürituste korraldajatele ette kirjutama hakata, mida ja millal tohib. See vaid pärsiks tublide inimeste indu, kes on ürituste korraldamise enda kanda võtnud. Seevastu koostööd pole tema sõnul aga kunagi liiga palju.

Koostöö on oodatud

Vaatamata rahulolule tunnistati, et rohkem koostööd on alati teretulnud. Kaira Kivi sõnul tuleks tähelepanu pöörata pigem ühisele turundusele ja ka inimeste oskuste-teadmiste rohkemale kasutamisele.

Heli Jalakas märkis, et üsna keeruline on koordineerida või valikuid teha. Seda näiteks linnavalitsuse seisukohast, kes annab välja avalike ürituste lube. Kas ooper on eelistatum kui kammermuusika või kas jalgpall on tähtsam kui mootorisport, on Jalaka sõnul küsimused, millele vastust tegelikult polegi. Ta tõi siiski näite, et hajutamine toimub kas või merepäevade osas, mis sel aastal korraldatakse nädal hiljem. Seda just põhjusel, et kalendrisse veidi hingamisruumi saada. Jalaka sõnul on nii mõnigi üritus endale teise aja leidnud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 168 korda, sh täna 1)