Ainus kutsetunnistusega karjäärinõustaja teeb unistuste tööd (6)

AITAB RÕÕMUGA: Karjäärinõustaja Ursula Rahnik kinnitab, et tema juurde võivad töötukassa kliendid alati julgelt sisse astuda. “Ma ei hammusta!” julgustab ta. Foto: Sander Ilvest

AITAB RÕÕMUGA: Karjäärinõustaja Ursula Rahnik kinnitab, et tema juurde võivad töötukassa kliendid alati julgelt sisse astuda. “Ma ei hammusta!” julgustab ta. Foto: Sander Ilvest

Ehkki karjäärialaseid nõustajaid on Saare maakonnas mitmeid, on läinud aasta lõpust neist ühel ka kutsetunnistus. Karjäärinõustaja Ursula Rahnik annab nõu töötukassas.

Töötukassas karjäärinõustajana on Ursula Rahnik töötanud 2011. aasta suve lõpust. Varem töötas ta KG sihtasutuses. Seal oli Rahniku põhiamet küll personalijuht, kuid osalise tööajaga oli ta ka karjäärikoordinaator ja karjääriõpetuse õpetaja.

Töökoht töötukassas oli Ursula Rahniku sõnutsi tema jaoks tegelikult täiesti ootamatu “leid”.

“Kooli sihtasutus sai ühel hetkel otsa, linnavalitsus otsustas selle tookord likvideerida. Ja kuna ma olin põhikohaga just sihtasutuses, siis mind koondati. Koolis olin aga juba 11 aastat olnud ning mulle tundus, et on vaja teha uus valik,” rääkis Rahnik. Samal ajal otsis töötukassa just karjäärinõustajat ning nõndamoodi sattuski ta sujuvalt uuele töökohale.

Töötukassas on karjäärialase nõustamise osas väga kindel süsteem. Ursula Rahnik on sisuliselt töövahenduskonsultantide ja juhtumikorraldajate tugiisik, kuna praegu osutab töötukassa teenust siiski ainult oma klientidele ehk registreeritud töötutele ja koondamisteate saanud tööotsijatele.

“Käiakse päris palju. Peamine teema, millega minu juurde tullakse, ongi töötamisvõimaluste analüüs. Arutame, millised võimalused tööturul on, kaardistame hetkeolukorra, millised on inimese tugevused, oskused,” kirjeldas Rahnik.

Käiakse koos ka koolitusvajadust analüüsimas, isiksuse omadusi. “Selleks on meil psühhomeetrilised testid, mille abil neid välja selgitada,” seletas Rahnik. Mõni inimene vajab aga abi tööle kandideerimise dokumentide koostamisel. Sellegi juures oskab nõustaja aidata.

Hetkeseisuga on aga fakt, et just Ursula Rahnik on Saare maakonna ainus kutsetunnistusega karjäärinõustaja. Üle Eesti on kutsetunnistusega karjäärinõustajaid üldse ca 30. Neist pea pooled on töötukassa karjäärinõustajad.

“Saaremaal mul tõesti väga palju kolleege pole,” nentis Rahnik. Karjäärispetsialiste küll, kes tegutsevad nt koolide juures. “Meil siin ongi töötukassa ja Rajaleidja keskus, kes põhiliselt seda teenust osutavad,” märkis ta.
Rajaleidjas nõustatakse aga valdavalt noori.

Nüüd, mil kutsetunnistus käes, on tunne mõnevõrra kindlam. “Kutsetunnistus kinnitab ju pädevust, on spetsiaalsed nõuded, millele pead vastama,” sõnas ta.

Karjäärinõustaja töö on Ursula Rahniku kinnitusel igati huvitav. “Palju põnevaid inimesi!” sõnas ta, lisades, et enamasti töötab ta just inimestega ning see, kui saab kedagi aidata, on väga tore. Aidata saab aga ainult seda, kes tahab, et teda aidataks.

“Praegu võin ma küll öelda, et teen oma unistuste tööd!” tõdes Ursula Rahnik.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 663 korda, sh täna 1)