Peaaegu ühe nimega

Peaaegu ühe nimega

Foto: Sander Ilvest

Anne Oolup (69, fotol vasakul), see kunstnik? Ei-ei, kunstnik pole Anne Oolup teps mitte. Kuid just kunstnik Anne Olopiga aetakse teda väga tihti segi.

Seegi lugu sai alguse sellest, et kirjutades hiljuti Oolupi Anne tütrest Erlest, sai teda kogemata peetud Olopi Anne tütreks. Seik tegi Oolupi Annele nalja ning nõnda ta nõustuski nimekaimude looga.

Anne Oolup, neiupõlvenimega Joost, on aastat 40 tagasi Kuressaarde Harjumaalt Irust sisse rännanud. Tallinna reaalkoolis ja TPI-s (praegune tehnikaülikool – toim) tööstus-tsiviilehitust õppinuna sattus ta esimest korda saarele üliõpilaste ehitusmalevaga. Ehitusteaduskonna tudengid saadeti suviti ikka tööpraktikat malevasse tegema.

“Tundus nii ilus eestimeelne-eestikeelne koht ja tänu saatusele olen nüüd siin elanud kogu ülejäänud elu,” tunnistab ta.

Kertu Kalmus


Kuressaares tuntud kunstnik ja kujundaja Anne Olop (56) ütleb, et aeg-ajalt on ikka nimedega segadusi ette tulnud. Näiteks on temalt küsitud ehitusalast konsultatsiooni, arsti juures on patsiendikaarte segamini aetud ja on olnud valele isikule helistamisi.

“Mind ei häiri see üldse, pigem on see lustakas,” naerab Anne Olop, lisades, et mõnikord on ka mõnes asutuses ta nime valesti kirjutatud. Vahel parandab ta nime, vahel ka mitte. Anned ise teavad teineteist aga juba mitukümmend aastat. Nende tütredki on ühe hoidja juures käinud. “Oleksin minagi praegu Oolup, kui omal ajal poleks kirikuraamatus viga tehtud,” sõnab Anne.

Anne Olop on tegelikult sündinud hoopis Tõrvas, kuhu ta isa oli paariks aastaks Saaremaalt tööle suunatud. (Anne isa oli vene ajal kõrgetel riigikohtadel töötanud Jüri Suurhans.) Tema lapsepõlvesuved möödusid Sõrves, ema ja isa sünnikodus. Anne kunstihuvi sai samuti alguse lapsepõlves. Õppides oli tal raamatu all alati paber peidus ja isa pisteliste kontrollide vahepeal sai sinna kiiresti midagi ka kritseldatud.

Ivika Laanet

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 616 korda, sh täna 1)