130 aastat linnukuningas Artur Toomi sünnist: Tüsetahtelise loodusmehe taasleidmisi

Tüsetahtelise loodusmehe taasleidmisi

GIID: Vilsandi ümbruskonnas on alati käinud palju turiste. 1939. a oli neid vedava paadi roolis Artur Toom. Foto: Saaremaa muuseum

Saaremaa on andnud hulga imetlusväärseid suurmehi, keda me nende olulistel tähtpäevadel meelde tuletame. Üks neist on looduse elava hinge mõistja ja haarav jutustaja ning Vilsandi saare suureks teinud Artur Toom (1884–1942).

Tema elutee uurimine on avanud hulga märkamata jäänud teavet meid ümbritsevast loodusest ja samal ajal on tema tegevuse motiivides teatud salapära ja täpsustamata küsimusi. Isegi tema surma aeg on siiani mitmetes teabeallikates märgitud ekslikult. Õige on Eesti NSV prokuratuuri rehabiliteerimise määruses 24.08.1990 toodud lause: “Toom, A. A. suhtes ei olnud kohtuotsus (mahalaskmine – B. P.) täide viidud, kuna ta suri kinnipidamiskohas 29. märtsil 1942. a.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 131 korda, sh täna 1)