Aasta pimedaimal ajal tasub jõudu koguda

On aasta pimedaim aeg. Looduse jaoks on see puhkuse, rahu, taastumise aeg, et mõne kuu pärast taas virguda ja värske energiaga uut ringi alustada. Samamoodi peaks inimene kui osa elusast loodusest olema lülitatud nn säästurežiimile. Energiat saame ju peale toidu ka päikesevalgusest. Teab iga koolilapski, mis juhtub taimega, kui see piisavalt valgust ei saa.

Eestlane (ja mis see saarlanegi teistmoodi on) püüab oma puhkuse sättida pigem ikka soojale ja valgele ajale nagu suvi, et nautida siis neid pikki valgeid päevi ja olematuid öid, lesida mererannal või leida üles veel mõni asustamata lõkkeplats, kus saaks segamatult grillida ja lihtsalt sõpradega koos olla. Sellega püütakse tasakaalustada aasta päikesevõlga. Kellele sellest ei piisa, hangib lisaks mõned soodsad päikesereisid keset talve.

Eestlane rabab pimedal ajal tööd

Kõige valgusevaesemal perioodil rabab eestlane tööd teha, vaatamata kahanenud energiavarudele ja nõrgenenud immuunsüsteemile, mis aeg-ajalt annab endast märku külmetushaiguste, lihaspingete, närvivalude ja stressi näol. Siis tuleb valida, kas käia pooltõbisena usinalt tööl, sest esimesi kodusoldud päevi keegi ju kinni ei maksa, või leida aega iseendale ning anda organismile aega taastuda ja jõudu koguda.

Siinkohal tuletan meelde, kuidas lahendasid selle probleemi meie esiemad ja esiisad. Teadupärast algas talumajapidamises majandusaasta mitte 1. jaanuaril, vaid jüripäeval, kui tallu lisatööjõudu otsiti, ja lõppes mihklipäeval, kui sulased vabaks lasti. Sügisel lõppesid põllutööd ja pere hakkas toimetama tubaste tegemistega nagu kangakudumine, ketramine, meestel puutööd jne. Kuna päev oli lühike ja elekter puudus, siis ei mahtunudki valgesse aega palju toimetamist, vaid hädapärane.

Pulmadki peeti siis, kui talutöödega kiiret polnud. Seevastu kevadel ja suvel tehti tööd ja laupäevaõhtuti jõuti ka külakiige alla tantsu lööma. Seega võib öelda, et mõnikord võib talupojatarkusest rohkem kasu olla kui koolitarkusest. Puhata tuleb siis, kui on vähe energiat, ja töötada siis, kui seda on piisavalt.

Kuidas ja kus laadida oma akusid, et olla rahulolev, rõõmus, toimekas, terve? Pole vist olemas universaalset soovitust, mis sobiks kõigile samaväärselt. Pigem tuleks lähtuda sellest põhimõttest, et inimene õppigu kuulama oma keha. Selles lauses ei ole midagi valesti, kui mõtleme väljenditele “kuula oma mõistuse häält”, “kuula oma südame häält”, “kuula vaikust”. On vaja kuulata ja tähele panna muutusi oma käitumises, meeleolus, mõtetes.

Kas oled ikka elus?

Kui hommikul tõustes on peas rusuvad mõtted ja hinges must masendus, siis võib üsna kindel olla, et varem või hiljem avalduvad ka füsioloogilised mõjud ehk pinge- ja valuaistingud kaela-, õla-, selja- ja peapiirkonnas.

Öeldakse, et kui sul miski ei valuta, siis kontrolli, kas oled ikka elus. Mõneski mõttes peitub siin tõetera, sest mis see valu siis muud on kui organismi signaalrakett, mis annab märku, et miski on valesti või vajab tähelepanu. Hea on, kui valutab, siis saab hakata põhjust otsima. Raskem on siis, kui valu puudub, kuid organism tunneb end valesti. Siis otsitakse abi tavameditsiinist või hoopis vastupidi, alternatiivravimeetoditest.

Kuidas taastada organismis tasakaal? Esmalt tuleb leida tasakaal töö ja puhkuse vahel. Puhata kvaliteetselt, mitte kiirustades, ehkki oleme harjunud tänapäeval kõike kiiresti tegema. Mahatma Gandhi on öelnud, et inimese keha kõige enam kurnav tegevus on muretsemine. Seega katsuge mõelda pigem positiivsetele asjadele või keskenduda tegevusele, mida kõige enam naudite. Sügistalvisel ajal mõjub soojendavalt ingveritee sidruni ja meega. Leidke endale nädalas mõni vaba hetk, et teha lihtsalt üks lühike jalutuskäik.

Juba meie esiisad turgutasid pärast rasket tööd oma valutavat selga ja leevendasid lihaspingeid soonetasumisega, mis tasakaalustas keha ja taastas väge. Massaaž oma paljude eriliikidega on sajandeid olnud üks levinumaid ravimeetodeid, mis vallandab organismis hulgaliselt õnnehormoone, see omakorda kiirendab töövõime taastumist. Massaaž vähendab stressihormooni kortisooli eritumist ja tugevdab immuunsüsteemi, stabiliseerides südamelööke, hingamist, vererõhku; vabanevad hormoonid, nagu insuliin, suudavad toitu paremini lõhustada.

Massaaž on eriti oluline just neile inimestele, kes elavad külmas kliimas, keda vaevavad tööst tingitud sundasendid, vähene liikumine, stress – see kõik mõjutab füüsilist ja vaimset toimimist. Kui lisada siia juurde veel aroomi-, muusika- ja värviteraapia, saame kokkuvõttes veel võimsama vahendi väsimuse ja haiguste peletamiseks.

Elo Naaber
tervislike eluviiside pooldaja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 485 korda, sh täna 1)