Soneburgi kohvikus näeb Kalmer Saare fotosid (3)

Soneburgi kohvikus näeb Kalmer Saare fotosid

VÕIB RAHUL OLLA: Järjekordse näituse avanud Kalmer Saar leiab, et fotograafia on nagu haigus, mis aina süveneb. Foto: Raul Salumäe

4. jaanuaril seati Orissaare kohvikus Soneburg üles kohaliku harrastusfotograafi Kalmer Saare näitus “Öös on värve”.

“Võiks öelda, et fotograafia on haigus, mis aina süveneb ja rohi selle vastu puudub,” nentis Kalmer Saar, kes alustas hobifotograafina 1987. aastal Andres Tüüri juhendatud fotoringis. Tema esimene fotoaparaat oli Smena Symbol, sama aasta sügisel ostis ta suvel teenitud raha eest esimese peegelkaamera Zenit ET. Aastaid hiljem muretses Kalmer endale juba kaasaegsemat lääne tehnikat.

Tänapäeval kasutab ta digitehnikat, kuigi mõte on liikunud, et võiks ju korra meenutada ja proovida teha nii nagu vanadel aegadel. “Tol ajal tuli kogu protsess endal teha, filmi ilmutamisest pildi paberile panekuni. See oli üsna aeganõudev,” rääkis Kalmer, lisades, et nüüdsel ajal on hulga mugavam, vii oma film või digifail laborisse ja tunni pärast saad oma pildid kätte. Kalmer arutles, et aastaid tagasi oli pildistamine kas just keerulisem, aga tuli ikka tükk aega enne mõelda, kui nupule vajutasid. Filmid olid kallid ja fotoaparaadid ei olnud automaatsed, kõik tuli endal käsitsi paika panna. Samuti luges Kalmer toona palju fotograafiaalast kirjandust.

“Nüüdsel ajal on selles suhtes lihtsam, et kui sa ei viitsi mõelda, lased automaatikal selle töö ära teha,” tõdes hobifotograaf. Kuna automaatikat ei saa aga alati usaldada, eelistab Kalmer oma kinnitusel palju seadeid käsitsi sättida.

Eriti meeldib talle pildistada loodust. Kalmer ütleb, et inimesel peab mingi hobi olema. “Kui tal on hobi, siis ta tunneb end õnnelikuna. Pildistamine näiteks maandab pingeid. Mina arvan, et nüüdsel ajal on pildistamisega alustamine lihtsam, sa näed tulemust kohe ekraanil. Kuid erialast kirjandust peaks ikka lugema – mida miski teeb ja miks see vajalik on.”

Soneburgi näitusel on väljas fotokonkursile “Pilvepiir 2013” esitatud pildid, sealhulgas teise koha saanud foto helkivatest ööpilvedest, mis on pildistatud 4. juulil 2013 kell 1.02 Orissaares.

Aastate jooksul on täienenud nii Kalmer Saare oskused kui ka kasutatav tehnika, kuid tema lemmikteemaks on siiamaani jäänud loodus. Seni on Kalmeri fotonäitused toimunud Orissaares Illiku laiul ja Orissaare kultuurimajas, aga ka Muhu põhikoolis ja Kuressaare kultuurikeskuses. Seesinane väljapanek jääb Soneburgi üles 28. märtsini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 577 korda, sh täna 1)