Saarlased soetasid mullu üle 300 uhiuue auto (11)

Autod_Saaremaal_2013Kui läinud aastal kanti Saare maakonnas esmakordselt registrisse kokku 774 sõiduautot, siis ligi pooled neist ehk 311 olid väljalaskeaastaga 2013.

Kõige usinamad olid saarlased uusi autosid soetama just kolmandas kvartalis, siis kanti maanteeameti tehnoosakonna registreerimistalituse peaspetsialisti Aime Parve andmetel Saare maakonnas esmakordselt registrisse 215 sõiduautot. Kuigivõrd ei jäänud ses osas maha ka teine kvartal, mil esmaselt registreeritud sõiduautosid oli maakonnas 210.

Kõige vähem tehti registrikandeid 2013. aasta esimese kvartali jooksul, siis kanti registrisse 166 autot ja viimases kvartalis lisandus esmaselt registreeritud sõiduautosid 183.

Väljalaskeaastast lähtudes ning nende seast 2013. aasta autosid välja sõeludes jaguneb uhiuute autode registrisse kandmine kvartalite kaupa järgnevalt: aasta esimese kolme kuu jooksul registreeriti 73 uhiuut autot, teises kvartalis 81 autot, kolmandas kvartalis 79 ja aasta viimase kolme kuu jooksul 78 uut sõiduautot. Ses osas osteti Saare maakonnas mullu samal aastal välja lastud sõiduautosid igas kvartalis suhteliselt stabiilselt.

Saarlaste eelistuste osas paistab uhiuute (väljalaskeaasta 2013) autode seas tugevamalt silma Hondade lembus. Kui vaadata terve 2013. aasta jooksul esmaselt registrisse kantud sõiduautode statistikat lähemalt, siis kaugelt rohkem kui teisi marke soetasid saarlased endale just Hondasid. Aasta esikolmiku tipus troonivad Honda CR-V 27 autoga ja Honda Civic 22 autoga.

Samas on Honda kohalik esindus läinud aastal ka selgitanud, et nt Civicu müügiedu tagas ilmselt õnnestunud kampaania.

Üsna Hondade ligi on jõudnud Toyota RAV4. Selle uhiuue sõiduriista kasuks otsustas lõppenud aastal 13 inimest. Samuti Aurise kasuks.

Autode müügi- ja teenindusettevõtete Eesti liidu (AMTEL) andmeil kasvas uute sõiduautode müük terves Eestis kogu läinud aasta kokkuvõttes võrreldes 2012. aastaga 4 protsendi võrra ja tarbesõidukite müük 8 protsenti.

2013. aasta detsembris müüdi Eestis 992 uut sõiduautot, mis on veidi üle saja auto vähem kui aasta varem. Terve aasta jooksul kokku müüdi Eestis mullu aga 19 500 uut sõiduautot ehk 4 protsendi võrra rohkem kui 2012. aastal, mil müügiks läks 18 778 uut sõiduautot.

AMTEL-i teatel andis põhilise tõusu müüginumbrites esimene poolaasta. Näiteks maikuu järel näitas uute sõiduautode turg Eestis 8-protsendilist kasvu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 243 korda, sh täna 1)