Saarlased eelistavad enamasti ilukirjandust

Saarlased eelistavad enamasti ilukirjandust

IGAL VÕIMALIKUL JUHUL: Rootsi ülikoolis õppiv Kuressaare noormees Herman Kaljo
astub raamatukogust alati läbi, kui on kodus käimas. Laenutusletis on raamatukoguhoidja Signe Vipp. Foto: Sander Ilvest

Saare maakonna keskraamatukogu andmeil olid möödunud aastal enamloetavad autorid Nora Roberts, Barbara Cartland ja Susan Mallery. Neile järgneb meie oma eesti kirjanik Erik Tohvri.

Viiendal kohal on Astrid Lindgren, kellele järgneb loetavuselt Andrus Kivirähk, seejärel tulevad M. C. Beaton, Aino Pervik ja Sandra Brown.

Eile Saare maakonna keskraamatukogus raamatuid sirvinud Herman Kaljo, kes on küll Kuressaarest pärit, kuid viimased kolm aastat Rootsis elanud, tunnistas, et tema eelistab lugeda romaane, kuid näiteks Barbara Cartlandi ta veel lugenud ei ole.

Viimati luges Kaljo Fjodor Dostojevski romaani “Vennad Karamazovid”. Raamatukogust astub ta oma sõnul läbi igal võimalikul juhul, kui kodus Kuressaares viibib. Tavaliselt loeb Herman rootsi- ja ingliskeelset kirjandust, ent kodust võtab kaasa eestikeelset. “Saab erinevates keeltes lugeda ja see rikastab sõnavara,” ütles Rootsi ülikoolis õppiv noormees.

Saare maakonna keskraamatukogu pearaamatukoguhoidja Maire Rauga sõnul loevad õpilased rohkem kohustuslikku kirjandust. Vanemate lugejate hulgas on aga populaarne ka üks Saaremaa autoreid, Adena Sepp. Suhteliselt palju loetakse veel Petrone Prindi “Minu…” sarja raamatuid ja kriminaalromaane (Indrek Harglat jt autoreid).

2013. aasta jooksul olid enim laenutatud raamatud Andrus Kivirähki “Rehepapp ehk November” (laenutuste arv 139), Mihhail Bulgakovi “Meister ja Margarita” (119) ja Thorbjørn Egneri “Sööbik ja Pisik” (116).
Neljandale kohale platseerus läinud aasta edetabelis William Shakespeare’i “Hamlet” (107) ja viiendale Aidi Valliku “Kuidas elad, Ann?” (101). Järgnesid Kätlin Hommik-Mrabte “Minu Maroko ehk Maailma teistpidi vaatamise õpik” (99 laenutust) ning Indrek Hargla vana Tallinna krimkad “Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus” ja “Apteeker Melchior ja timuka tütar”, neid mõlemaid laenutati 93 korral. Mika Keräneni “Varastatud oranž jalgratas” laenutati 91 korral ja Erik Tohvri “Mere taga” 87 korral.

Raamatuid laenutati koju 112 410 eksemplari. Neist 67,6% oli ilukirjandus. Aimekirjandusest olid populaarsemad ajaloo- ja geograafiaalased teosed, biograafiad, teemadena köitsid ka psühholoogia, filosoofia, kunst, käsitöö, tarbekunst, muusika, fotograafia, teater, sport – kõik need teosed kokku moodustasid laenutatud kirjandusest 4,8%. Huvi pakkusid ka ühiskonnateadused, õigusteadus, pedagoogika. Kõige vähem laenutati koju tehnika- ja usuteaduse alaseid raamatuid (vastavalt 0,4% ja 0,7%).

2013. aastal oli maakonna keskraamatukogul 6128 registreeritud lugejat, sh 1080 last. Laste hulka loetakse raamatukogustatistikas kuni 16-aastased lugejad. Teeninduspiirkonna (Kuressaare) elanikest on Saare maakonna keskraamatukogus registreeritud lugejaid 43%.

“Tegelikult on see arv suurem, sest tihti on perest lugejaks registreeritud üks inimene, kuid lugemist võetakse mitmele pereliikmele,” tähendas pearaamatukoguhoidja Maire Rauk.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 411 korda, sh täna 1)