Päästjaid saab külla kutsuda ka ilma tulekahjuta

Uuest aastast hakkavad päästeametnikud käima mööda eluhooneid, et vestelda inimestega ja anda neile tuleohutuse alast nõu.

Lääne päästekeskuse Saaremaa ennetaja Kätlin Poopuu sõnul käivitus uus süsteem uuest aastast. “Kodukülastusi hakkavad komandod tegema koostöös kohalike omavalitsuste ja külavanematega,” ütles Poopuu.

Ka inimesed ise võivad helistada päästeala infotelefonil 1524. Suur osa on ennetustöös tulevikus ka vabatahtlikel päästjatel. “Inimese jaoks on ju hirmutav, kui suur päästeauto õue sõidab, ja samuti mõjub ehmatavalt ametniku külaskäik,” rääkis Poopuu. Vabatahtlikel on aga oma kogukonnas suur mõju.

Kui tavaliselt on vaja leida suitsuandurile uus koht või selle patarei ära vahetada, siis hiljuti juhtunu näitas päästjatele, et andureid peaks majas olema rohkem kui üks. Vanemspetsialist Poopuu sõnul saavad vabatahtlikud vastavat lisakoolitust ja uutel vabatahtlikel on ennetustöö juba väljaõppe sees.

2008. aastast ennetustööd teinud Kätlin Poopuu kinnitas, et kodukülastus ei tähenda vaid suitsuanduri lakke kinnitamist. “Näiteks olen pidanud selgitama, et suitsuandur ei filmi ega pildista inimesi,” tõi ta näite. Samuti on nad koos päästjatega pidanud köögis küttekolde lähedal paiknenud mööblit ringi tõstma. Päästjad julgustavad inimesi ka naabritega rohkem suhtlema.

Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe kinnitas, et ka tema on valmis kodusid külastama. “Komandole lähemal asuvates kodudes käivad valves olevad mehed,” märkis Lindmäe, lisades, et kui tuleb väljakutse, jääb kodukülastus lihtsalt pooleli.

Kodukülastus ei tähenda aga seda, et päästjad näiteks korstna puhtaks pühivad. “Me ei tegele külastuse ajal ohukohtade likvideerimisega, vaid juhime neile tähelepanu,” ütles Lindmäe.

Piirkonnajuht toonitas, et kodukülastus ei vii tuleohtu nulli. See jääb ikkagi majarahva enda hooleks. Kuid päästjad võivad inimestele nõu anda näiteks kütmise osas.

Kodukülastusele ajalist piirangut seatud ei ole. Lindmäe ütles, et tavaliselt kulub veerand tundi, aga on ka külastusi, mis venivad kahe tunni pikkuseks. Temalt on küsitud nii elektriarvete kui ka puusaliigeste kohta. “Ega ma suurt kaasa rääkida oska, aga võin vähemalt soovitada, et postkontoris on Eesti Energia teabepunkt, küsige sealt,” muigas ta.

Saaremaa mehi Pärnusse ennetustööd tegema ei saadeta. “Tööpiirkond on teismete kilomeetrite ulatuses komando asukohast,” ütles Margus Lindmäe.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 437 korda, sh täna 1)