Kuressaare gümnaasiumides alustati võitlust e-sigarettidega (7)

Euroopa Liit võib esigaretid keelustada

SEE EI OLE PASTAPLIIATS: Svea Tarkin, Andi Kokk ja Morten Mägi Ravn teavad, et e-sigaret pole sugugi ohutu, kuigi reklaami põhjal võib selline mulje jääda. Foto: Sander Ilvest

Saaremaa ühisgümnaasium lisas juba läinud aasta lõpus oma kodukorda e-sigarettide keelustamist käsitleva punkti, Kuressaare gümnaasiumil on samalaadne muudatus plaanis lähiajal.

Kuressaare gümnaasiumi 11. klassi noormeeste Andi Koka ja Morten Mägi Ravni ning 10. klassis õppiva Svea Tarkini arvates on e-sigarettide keelustamise lisamine kooli kodukorda vajalik.

Paljudel on olemas

“Palju see punkt kedagi iseenesest takistab, on iseasi,” sõnas Andi Kokk. “Miskipärast arvan, et see ei koti kedagi.”

Kui Mägi Ravn oma sõnul ei suitseta üldse, siis Kokk tunnistas, et on e-sigaretti proovinud. Tarkin on tutvust teinud nikotiinivaba e-sigaretiga.

“Minu arvates on see hullem kui tavaline sigaret,” rääkis Andi Kokk. “Kui tavaline sigaret lõpeb otsa, saab e-sigaretti ju kogu aeg tõmmata. Samuti on see nii uus asi, selle ohutust ei ole tõestatud. Olen lugenud inimeste lugusid, kes räägivad e-sigarettide suitsetamisega seoses tekkinud veidratest valudest peas ja mujal. Jätad e-sigareti suitsetamise ära – valud kaovad.”

Morten Mägi Ravni sõnul teab vist enamik õpilasi, mida e-sigaret endast kujutab.

“Kooliaasta algul oli see päris paljudel,” nentis Svea Tarkin. “Siis olid ju igasugused kampaaniad ja soodusmüügid,” märkis Kokk. “Isegi pätakad käisid e-sigaretiga ringi,” lisas Mägi Ravn. “Nii koolimajas sees kui ka kooli ümber. Kas nendes sigarettides ka nikotiinikapsel oli, ei oska ma muidugi öelda.”

Tarkin usub, et e-sigaretid muutuvad üha populaarsemaks. “Mina tean paljusid, kes tavalist suitsu enam üldse ei tee, kuna saab e-sigaretti tõmmata.”

Noorte hinnangul tehakse e-sigarettidele praegu palju reklaami ja reklaamina mõjub ka jutt elektrooniliste sigarettide kahjulikkusest. “Juba ainuüksi e-suitsudest rääkimine on reklaam,” leidis Andi Kokk.

“Hoolekogu ja õppenõukogu on üksmeelselt hääletanud, et koolimajas, kooli territooriumil ja ümberkaudsetel tänavatel on e-sigareti tõmbamine keelatud,” kinnitas SÜG-i direktor Viljar Aro. “Kuigi kooli kodulehel on kodukord veel vahetamata, kehtib e-sigarettide kohta käiv punkt juba eelmise aasta lõpust.”

Samas rõhutas Aro, et e-sigaretid pole SÜG-i jaoks probleem. “Meie koolis on intelligentsed lapsed, kes saavad aru, mis on mis,” sõnas Aro.

Ise direktor ühtki oma kooli õpilast e-sigaretti tõmbamas näinud ei ole. “Olen aga kuulnud, et üks meie õpetaja nägi üht õpilast e-sigaretti tõmbamas ja palus tal selle ära panna.”

Aro sõnul küsinud üks õpilane sügisel temalt, et kuna e-sigaretid pole otseselt keelatud, kas neid siis tohib suitsetada. “Vastasin, et kuna meil koolis on suitsetamine keelatud ja kuna ka e-sigareti tõmbamine on suitsetamine, pole see siiski lubatud. Et asi oleks kõigile üheselt mõistetav, lisasime selle punkti ka oma kodukorda.”

Halb eeskuju

Aro lausus, et kuigi ta ei ole elektrooniliste sigarettide temaatikasse süvenenud, jääb ta seisukohale, et koolis ei ole nende tõmbamine mõistlik. “Kui arstid hakkavad soovitama, et see ravib mingeid haigusi, siis on ehk teine asi, aga kuni keegi pole öelnud, mida e-sigaretid head teevad, pole mõtet neid lubada,” arvas ta. “Oletagem, et kui 19-aastased abituriendid tohiksid seda teha, mis eeskuju see noorematele oleks? Paljud neist ei oska võib-olla vahetki teha, on see nüüd e-sigaret või tavaline suits.”

Kuressaare gümnaasiumi direktori Toomas Takkise sõnul on ka KG hoolekogu e-sigarettide keelustamise heaks kiitnud ja vastav täiendus tuleb kooli kodukorda peagi.

“Meil on olnud paar juhtumit, kus õpilased on e-sigaretiga tunnis vehkinud – nii see teema üles kerkis,” lausus Takkis.

Direktori sõnul vaadati kooli kodukord tervikuna üle ja lisaks e-sigarettide kohta käivale täiendusele tuleb selles veel väikseid muudatusi.

Seda, et tavasigarettide suitsetajaid kutsutakse üles need e-sigareti vastu vahetama, peab Takkis rumaluseks. “Olin kunagi kirglik suitsetaja – siis oleksin võtnud igasugust propagandat naljana,” rääkis ta. “Praegu, mittesuitsetajana on see mulle võõras temaatika, millega pean õpilaste tõttu siiski tegelema.”


Euroopa Liit võib e-sigaretid keelustada

ERR vahendas enne jõule, et kui Euroopa Liidu kolm liikmesriiki e-sigarettide müügi keelustavad, laieneb keeld kogu EL-ile.

Euroopa Parlament, mis on tubakatootjate tugeva surve all, valis liberaalsema tee kui Euroopa Komisjon, kes tegi ettepaneku reguleerida e-sigarettide turgu nagu ravimiturgu. Veel rangemale positsioonile asusid riikide valitsused. 28 liikmesriigi esindajad kohtusid eile, et otsustada, kas minna kompromissile või jätkata läbirääkimisi, vahendasid The Guardian jt.

E-sigarettide turgu EL-is hinnatakse 2 miljardile eurole ja see kasvab väga kiiresti. E-sigarettide suitsetajaid on EL-is umbes 7 miljonit.

Rahvatervise eksperdid on e-sigarettide osas eriarvamusel. Mõned neist väidavad, et need võivad tugevalt langetada tubakasuitsetamisest põhjustatud surmade arvu, mida Ühendkuningriigis on aastas 100 000. Teised hoiatavad, et need üksnes õhutavad suitsetama, ja õhutavad eriti noori.

Prantsusmaa, kus praegu on 1,5 miljonit e-sigarettide suitsetajat, kaalub praegu nende keelustamist ning üks linnapea Normandias on seda juba teinud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 134 korda, sh täna 1)