Leisi vallajuht suhtub kriitiliselt perearstireformi (9)

Leisi vallalehe Koduvald viimases numbris kutsub Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep vastu seisma riiklikele kavadele, mis näevad ette nn tõmbekeskuste arendamist maaelu arvelt.

“Väga oluline on käimasolev esmatasandi tervishoiu reform, kus perearstid tahetakse koondada Saaremaal Kuressaarde ja Orissaarde,” kirjutab Mõtlep. “Mingil juhul ei lepi me perearsti teenuse äraviimisega Leisist, samuti püüame apteegi säilitamist Leisis igati toetada,” kinnitab vallavanem oma aastat kokku võtvas kirjatükis, mis kannab pealkirja “Kuidas edasi”.

Saarte Häälele ütles Ludvik Mõtlep, et artikli kirjutamise ajal polnud tal esmatasandi tervishoiu reformi kohta siiski piisavalt infot. Näiteks selgus sel kolmapäeval toimunud kohtumisel sotsiaalministeeriumi töötajatega, et maakohtadest perearste päris ära ei kaotata, kuid toetusraha hakkavad saama siiski vaid tõmbekeskuste perearstid.

Nii jagatakse uuel eelarveperioodil sotsiaalfondi investeeringutoetust vaid tõmbekeskustes asuvatele perearstikeskustele, kus on vähemalt neli perearsti, lausus Mõtlep.

Leisi vallavanema sõnul mõjutab maakohtade perearstide jätmine vaeslapse rolli maa perearstindust vähemalt kaudselt.

“Kui perearst ikka näeb, et tal on igavesti head tingimused Kuressaare perearstikeskuses, kus on kamba peale tehtud ka igasugu füsioteraapiat, eraldi pereõed ja ämmaemand, siis ta võib-olla ei ole enam huvitatud maale sõitmisest,” märkis Mõtlep. “Aga ju see on siis jälle meie mure perearst ära meelitada ja moosida, et kohapeal ei tuleks seetõttu arstikabineti sulgemisotsust teha,” lisas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 893 korda, sh täna 1)