Uued tuuled omavalitsustes (4)

andrus raunTäna jätkame uute omavalitsusjuhtide tutvustamist. Seekord vastab Saarte Hääle küsimustele Salme vallavolikogu esimees Andrus Raun (fotol).

1. Miks kandideerisite kohalike omavalitsuste volikogude valimisel?

2009. aastast olen pärast pikemat eemalolekut Saaremaal tagasi. Nende nelja aastaga kodukandis olen saanud endale palju häid uusi tuttavaid, elu on sisse seatud, ainult häid kokkupuuteid on olnud nii lasteaia kui ka kooliga.
Kui sain kutse liituda valimisliiduga Koostöö, ei võtnud ma pikalt mõtlemisaega, vaid olin pea kohe nõus valimistel osalema. Esmane põhjus oli see, et mulle meeldib protsessides osaleda, näha otsuste tegemisi seestpoolt ja panustada vastavalt oma oskustele ühiskondlikku tegevusse.

Volikogu esimehe roll selgus alles pärast valimisi läbirääkimiste käigus. Õnneks on meil volikogus väga tublid volinikud, kellest enamikul on pikaajaline volikogus ja/või vallavalitsuses töötamise kogemus. Selle võrra on sisseelamine olnud lihtsam.

2. Mis on Salme vallas need probleemid, millele tuleks hakata esmajärjekorras lahendust otsima?

Vallas peab kõigil olema hea elada, sõltumata sellest, kui kaugel elatakse keskusest, perearstikeskusest, koolist või lasteaiast.
Volikogus on volinikke valla kõigist põhilistest asustuspiirkondadest, seega loodan iga piirkonna võimalikest probleemidest kiiremini tõepärase pildi saada ja vastavalt tegutseda. Oleme kõik selle eest väljas, et elu läheks edasi ja mitte ainult edasi, vaid ka paremaks.

Tähtis on, et olulised otsused ja otsuste tegemise tagamaad oleksid võimalikult selgelt lahti räägitud ja põhjendatud. Mõte võib ju hea olla, aga kui see ei ole üheselt arusaadav neile elanikele, keda see puudutab, võib esialgne hea plaan saada hoopis teistsuguse kuju – pahatihti negatiivse, mitte küll sisult, aga just vormilt.

Tuleb julgustada ja toetada inimeste omaalgatusi, valla elanike aktiivsemat kaasamist ühiste asjade üle otsustamisse, rõhuda kodanikuühiskonna tähtsusele.
Üldisest heaolust ja keskkonnast vallas sõltub pikemas perspektiivis see, kas mujale rännanud noored tulevad pärast hariduse ja kogemuste omandamist tagasi koduvalda arendama, siia panustama või mitte. Kas me leiame oma valda uusi elanikke, ettevõtjaid ning seeläbi ka hästitasustatud töökohti kodu lähedal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 732 korda, sh täna 1)