Arno Kuusk näitab elu läbi luule ja humoreskide

Arno Kuusk näitab elu läbi luule ja humoreskide

KAKS RAAMATUT KORRAGA: Arno Kuusel on plaanis mõlema raamatu esitlus korraldada jaanuarikuu keskel. Foto: Sander Ilvest

Saaremaal sündinud, kuid vahepealsed aastad mandril elanud ja siis tagasi Kaarma valda Uduvere külla oma isakoju naasnud Arno Kuusel ilmus äsja trükist kaks raamatut.

Üks neist on luulekogumik “Saatus sünnib peas”, teine kannab pealkirja “Kaarma Karu ja muud loomad” ja sisaldab humoreske. “Nende sündimine on olnud puht lõbu,” ütleb keemiaga tegeleva väikese perefirma üks omanikest ja teoste autor Arno Kuusk, lisades, et esialgne eesmärk ei olnudki neid kunagi avaldada.

Kuna paar aastat tagasi sai aga taas elama asutud Uduvere tihnikusse, siis tekkinud neil koos abikaasa Reedaga (Grevel – toim) seal selline miljöö, mis lausa soodustas luule ja lugude kirjapanekut. Sealjuures ka Reeda omade, kuid nendest kuuleme ehk edaspidi.

Mõtisklused elust

Kaasad lõbustasid end lugude teineteisele ettelugemisega, mille käigus neid ka vastastikku hinnati ja täiendati, ning sedasi kogunes neid kolme aasta jooksul sahtlisse päris paras hulk. Kiusama hakkas mõte need avaldada ja tehtule niimoodi teatud joon alla tõmmata. Hulk poliitilist laadi ja isikuid riivavaid või ka muidu toorevõitu luulet ja lugusid jäeti esialgu sahtlisse oma aega ootama.

Värsside kaudu mõtiskleb autor elust ja selle probleemidest, püüdes neid näha läbi huumoriprisma. Luules pole olnud eesmärgiks osav sõnaseade ja efektsed kunstilised kujundid, vaid pigem probleemid, millega autoril on oma elus tulnud silmitsi seista. Samuti tundeküsimused, mida aeg-ajalt tuleb perutamast tagasi hoida.

Arno Kuusk on kirjutanud: kui luulekurat kiusamas / ja keres tantsu lööb / end leiad riime jahtimas / ja unuvad kõik tööd… või siis hädaldaja otsib häda / et saaks rohkem hädaldada / kui ei ole ühtki häda / midagi on täitsa mäda.

Raamat on üles ehitatud süsteemselt, jagatuna seitsmesse peatükki. Esimene peatükk kannab pealkirja “Elu on ilus, kui oskad seda märgata ja oled teinud õigeid otsuseid”, teine peatükk “Inimeste teod ongi ajalugu, aga paljugi sellest ei meeldi meile”, kolmas “Igaüks harutab oma lõngakera või ajab veel rohkem sassi” jne. Pealkirjad moodustavad omaette väikese loo. Põhieesmärk on kirjeldada võimalikult kõike just humoristlikust vaatenurgast.

Raamatust “Kaarma Karu ja teised loomad” leiab lugeja mõnusat ja lõbusat lugemist. Arno Kuusk pajatab Uduvere ääres asuvast Uduveere metsast ja sealsetest loomadest, kes elavad oma elu. Paraku kipub see elu inimese ja tema probleemide nägu olema. Autor tõdebki, et loomade eluga tegelevad zooloogid, aga tema põhimotiiv on huumor ja sellega on ta sisenenud kõikvõimalikesse probleemidesse.

Üheks kõige tüüpilisemaks looks peab ta ise “Hundidraamat”. Väljakuulutatud hundijahi ajel sündis humoresk, kus Hunt oma nahka päästab ja kõik teised loomad talle kaasa elavad ja teda abistavad. Sealjuures mõeldes, et järg võib ka nendeni jõuda.

Telegrammistiilis lood

Hunt ja Jänes nõustavad metsavanem Karu ning annavad soovitusi kuni uute seaduste alaste ettepanekuteni välja, et loomi õiglaselt koheldaks. Igal lool on oma kokkuvõte, mis otseselt ei ava loo sisu, vaid häälestab loo moraalile. Arno Kuusk on teadlikult üritanud kasutada telegrammistiili, et lood oleksid lakoonilised. Seda selleks, et tuum rohkem esile tuleks. Lugusid illustreerivad autori oma joonistused.

Arno Kuusk ütleb, et kindlasti on raamatul ka puudusi, kuna tegemist on ikkagi esmakordse ettevõtmisega. Kokku on humoreskide raamatus 55 lugu. Mõlema raamatu esitlus on tal plaanis korraldada jaanuari keskel.


Humoreskid “Kaarma Karu ja teised loomad”

Toimetaja Margit Grevel-Uussaar, kujundus Arno Kuusk ja Margit Grevel-Uussaar, kirjastanud Tallinna Raamatutrükikoda

Luulekogumik “Saatus sünnib peas”

Toimetaja Margit Grevel-Uussaar, kujundus Margit Grevel-Uussaar, Reet Grevel, kaanefotod Reet Grevel, kirjastanud Tallinna Raamatutrükikoda

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 418 korda, sh täna 1)