Habras naine teeb mehelikku kivitööd (1)

Habras naine teeb mehelikku kivitööd

KIVILE MÕELDES: Niisuguse pealkirja valis Külli Aus oma raamatule. See kivine paik Karida külas, kus kunstnik suvel peatub, ootab ideed ja teostust. Foto: Sander Ilvest

“Külli on erakordselt andekas. Ta tuleb kõigega toime. Ei ole tööd, mida ta ei oska. Üksainus asi, millega ta üksinda hakkama ei saa, on lapse tegemine. Lapsi on tal neli, kõik tublid tööinimesed,” hindab oma elukaaslase töökust ja andekust Jüri Lott.

Loomeinimeste jaoks on Abruka saar alati tähtsat rolli omanud. Ka kunagise ajakirjaniku Jüri Loti ja kunstnik-kiviraidur Külli Ausi elus. Abrukal need kaks juba üsna eakat inimest kohtusidki. Nüüd on nad teineteisele toeks.
“Kui poleks Küllit mu juures olnud, siis kõnniksin vist juba taevastel radadel. Nüüd on mul siin abimees,” paneb Jüri käe rinnale, kus asub südamestimulaator.

Külli Ausile on peale tema elukaaslase tänulikud paljud Abruka elanikud. See väike habras naine võttis hooldada väikesaare kalmistu halvas seisukorras hauatahvlid ja ristid. Kalmuaias oli üks iidne paekivist rist, mille ülemise osa oli ajahammas küljest ära järanud. Niiviisi seisis see aastaid. Abruka inimesed näitasid seda mitmele mehele. Vastus oli ikka üks: oh, see on nii suur töö, tuleb rakised ehitada, võib-olla edaspidi. Hea mees, kes lubabki.

Siis tuli aga väike ja kleenuke Külli ning võttis asja käsile. Paari päevaga tegi ta risti korda. Mingit tasu pole ta selle töö eest saanud. Ta ei ole seda küsinudki. Abruka inimesed on oma saare heategijale väga tänulikud.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 142 korda, sh täna 1)