Poolsada Saaremaa oja nimetatakse jõgedeks (7)

50 vooluveekogu Saare maakonnas saab uue nime, kuna suurem osa praegustest ojadest on tegelikult jõed.

“Muudatuse tingis asjaolu, et vooluvete nimekiri on omal ajal tehtud kohalikust teadmisest huupi mööda minnes,” selgitas siseministeeriumi kohanimenõukogu liige ja Võru instituudi teadur Evar Saar Kadi raadiole. “Kui nimekiri 1980-ndate alguses koostati ja õigusaktiga kinnitati ning 1986 raamatuna ilmus, oli algusest peale näha, et see töö on tehtud lihtsas keeles öeldes haltuurana ehk nimed on pandud suvaliselt kaartide järgi.”

Teaduri sõnul tehti tol ajal eriti just Saaremaal nii, et liigisõna määrati iga jõe, oja ja kraavi vooluhulga järgi ehk suurematest vooluveekogudest said jõed, mingist piirist allapoole ojad jne.

Näiteks Sopi, Lõu, Möldri ja Riksu on praegu ojad, ent nende õige liigisõna oleks jõgi. Jämaja oja on vana rahvakeele järgi Siplase või Vesiku jõgi. Salme jõgi peaks saama tagasi oma tervikliku kuju ehk kaob tema ühe otsa nimi Sooba. Seda põhjusel, et Salme jõgi ei alga allikast, vaid kulgeb ühest merelahest teise.

Ametliku vooluvete nimekirja parandamisel ja kokkuviimisel vana kohaliku teadmise ja tarkusega on Evar Saare sõnul võimalus sõna sekka öelda ka kohalikel inimestel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 090 korda, sh täna 1)