Mündi tänava probleemile otsitakse lahendust (12)

Mündi tänava probleemile otsitakse lahendustKaarma vallavalitsuse eestvõtmisel said üleeile kokku pea kõik osapooled, kes on seotud Kudjape aleviku Mündi tänava vee- ja kanalisatsiooniprobleemidega.

Probleemi, et sealseid elanikke ähvardab vee- ja kanalisatsiooniteenusest ilmajäämine, kajastas Saarte Hääl laupäevases lehes. Ligi 30 osavõtjaga koosolekule ei ilmunud kahjuks kohale Mündi tänavat arendanud Jüri Riksi esindaja.

Koosolekut juhtinud Kaarma vallavanema Andres Tinno sõnul on vallavalitsus teinud vea, andes arendaja ehitatud torustikele kasutusloa, kuigi arendajal ei olnud ehitusluba.

Vaidlus arendajaga

Tinno märkis, et ei olnud sel ajal veel vallavanem ega saa nüüd tagantjärele midagi ette võtta. Tollal lube väljastanud vallaametnike vastu ei ole võimalik midagi ette võtta. Samas oli vallavanem veendunud, et torustikud on siiani arendaja omad, kuigi viimane ise vastupidist väidab.

Arendaja Jüri Riks on juba aastal 2010 kinnitanud, et trassid kuuluvad talle, ja andnud ka lubaduse kõik korda teha, kuid taganes sellest lubadusest kaks aastat hiljem. Vallavanema arvates on praegused majaomanikud, kes endale Mündi tänaval kinnisvara soetasid, lihtsalt petta saanud.

“Arvan, et vald on teinud vea ja kasutusluba on väljastatud puuduliku dokumentatsiooniga,” ütles Tinno.

Mündi tänava elanikud ei olnud vallavanemaga nõus, väites, et nende jaoks oli kinnisvara ostmisel oluline teadmine vallavalitsuse väljastatud kasutusloast. “Milles meie süüdi oleme?” kõlas küsimus üsna mitmest suust. “Kõik algab vallast ja kõik lõpeb vallas,” oli teine ja sarnane seisukoht.

Kuressaare Veevärgi juhatuse liige Aivar Sõrm tunnistas, et torustike kanalisatsiooniosa on sisuliselt kasutamiskõlbmatu ja vee-ettevõte on huvitatud teenuse lõpetamisest. Nad on esitanud vallavalitsusele ka taotluse kasutusloa tühistamiseks, mille rahuldamise korral ei tohiks veevärk enam teenust osutada.

“See ei ole meile omaette eesmärk,” kinnitas Aivar Sõrm Mündi tänava majaomanikele, kuid avaldas siiski imestust, miks vallavalitsus ei ole seni mingit lahendust leidnud. Vallavanem märkis selle peale, et tema saab rääkida vaid enda eest ning tema hakkas probleemiga tegelema kohe, kui ametisse astus.

Aivar Sõrm tunnistas ka veevärgi viga, et nad hakkasid kodanikele teenust pakkuma, ilma et trassid oleksid vastu võetud. Ta märkis, et ka veevärk tegi seda heausklikult.

Häid lahendusi pole

Vallavanem Tinno ütles teemat kokku võttes, et häid lahendusi pole. “Kompromiss kõigi osapoolte vahel on halbadest lahendustest kiireim,” arvas Tinno.

Ühe võimalusena nähakse näiteks osapoolte ühist panustamist uue torustiku ehitusse. Tinno pakkumise kohaselt oleks Mündi tänava elanike maksukoormus pea 2000 eurot maja kohta, Jüri Riksil kui arendajal tuleks maksta põhiosa ning vald ja Kuressaare Veevärk panevad juurde puudu jääva summa. Summa suurust kuuldes peegeldus Mündi tänava inimeste nägudel ilmselge nõutus.

Üks võimalus on hakata kulutama kohtumajade uksi, et välja selgitada, kes süüdi on ja kes peaks uued trassid rajama. Selge on see, et Mündi tänava elanike vee- ja kanalisatsioonisüsteemid kohtuveskite jahvatamist ära oodata ei jõua ning annavad otsad hulk aega varem, enne kui kohtunik on oma otsuse teinud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 544 korda, sh täna 1)