Pool sajandit hiljem Kanadast Nasvale

Pool sajandit hiljem Kanadast Nasvale

53-AASTASE VAHEAJA JÄREL KODUSAAREL: Saaremaal huvitus Toomas Ellerbusch kõigest, hinnates kõrgelt saarlaste saavutusi mitmes valdkonnas. Foto: Irina Mägi

Teise maailmasõja ähvardav kaja jõudis 1944. aasta sügisel taas Saaremaale. Hirm punavägede ees sundis sadu saarlasi jätma oma kodu ja põgenema. Ka Nasva elanikud Siegbert Karl Voldemar ja Liidia Ellerbusch otsustasid minna vabasse maailma.

1941. aastal olid punaväelased Kuressaare lossi hoovis mõrvanud Siegbert Karl Voldemari ema. Kartuses, et nendega võidakse samamoodi talitada, otsustasid Ellerbuschid põgeneda. Paati võtsid nad kaasa oma vanema poja Jaani. Sügistormides jõuti õnnelikult Ojamaa randa.

Nasvale Liidia ema juurde jäi pooleaastane Toomas Ellerbusch. Vanaema keelitas nii väikest last mitte kaasa võtma. Tema jäi tütrepojaga kodukülla. Pealegi arvasid Toomase vanemad, et punaväelased lüüakse hiljemalt jõuludeks Saaremaalt välja ja neil õnnestub koju tagasi pöörduda. Kõik läks aga teisiti. Alles 16 aasta pärast sai perekond kokku, aga mitte Saaremaal, vaid Kanadas.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 564 korda, sh täna 1)