Oletus: Suur Tõll ehitas Saare kirikud Pireti õhutusel (3)

Saare saksad Iiri saksad

TÕLLU JÄRELTULIJA: Karl von Toll (1777 Keskvere – 1842 Peterburi), jalaväekindral, Vene keisri kindraladjutant, Riiginõukogu liige. Väidetavalt üks Suure Tõllu järeltulijatest. Foto: Saaremaa muuseum

Saaremaa ja Iirimaa esindavad n-ö Euroopa piirväärtusi – üks asub idas peaaegu et vastu Aasia tohutut mannermaad, teine kõige kaugemal läänes vastu ääretut maailmamerd. Kummagi maa kohta võiks kasutada väljendit “vana mereriik”.

Saaremaa puhul saame tugineda soomerootslasest ajalooprofessori Matti Klinge nägemusele muistsest Eesti-Soome mereriigist, mille keskus oli Saaremaa ja mis hõlmas ka Päris-Soomet, s.o praeguse Soome edelaosa.

Eestit nimetati omal ajal Maarjamaaks, s.o Jumalaema maaks, Iirimaa on vastavalt emajumala Eriu maa. Eestit asustas maarahvas, Iirimaad maaema Anu rahvad. Isegi saksad on iirlastel ja eestlastel vaata et ühised. Iiri sõna Sasana ‘England’ ja sasanach ‘Englishman, Englishwomen’ tuletub saksidest, ld Saxones – täpselt samuti kui Saksamaa ja saks(lane) eesti keeles.

Võimalik, et saksid külastasid Saaremaad sõjaga vahetult enne seda, kui nad koos anglitega Britannia saari alistama asusid. Võimalik, et need germaanlased, kelle sõjalis-rituaalsest kohalolekust Saaremaal meie ajaarvamise kolme-nelja esimese sajandi jooksul kõneles arheoloog Vello Lõugas, olid anglid ja saksid, aga mitte langobardid, nagu ta oletas.

Karl Kello

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 405 korda, sh täna 1)