Aasta üks turismitegudest on hiidpurjekate tulek (3)

Aasta üks turismitegudest on hiidpurjekate tulek

SUURSÜNDMUS: Purjelaevad jõudsid maakonda Saaremaa merenädala avapidustusteks Helsingist ja seilasid siit edasi Riiga. Foto: Tõnu Veldre

Eile Pärnus toimunud Lääne-Eesti regiooni II turismikonverentsil kuulutati välja ka regiooni tänavused parimad turismiasjalised.

Tunnustusi jagati kahes kategoorias: turismitegu 2013 ja turismiarendaja 2013. Esimeses osas naeratas õnn ka Saaremaale. MTÜ Lääne-Eesti Turism juhataja Anneli Haabu sõnul otsustasid nad turismiteo kategoorias välja anda kaks auhinda.

“Ühe neist sai suursündmus, mis Saaremaal toimus – Tall Ships Races’i (hiidpurjekate mereregatt – toim) külastus. Sama kategooria teine auhind läks teisele saarele, Hiiumaale, selle sai Kärdla kohvikutepäev,” ütles Haabu Saarte Häälele. Konkurents nominentide vahel oli Haabu sõnutsi väga tihe. “Andsimegi välja kaks tiitlit, sest kord oli üks peal, siis jälle teine,” tähendas ta Tall Ships Races’ist ja kohvikutepäevast kõneldes.

22. ja 23. juulil külastas siinseid sadamaid 51 erinevas suuruses purjelaeva. Kui enamik neist sildus Roomassaares, leidis nii mõnigi tee Kuressaare sadamasse ja Kuivastu jahisadamasse, aga ka Saaremaa süvasadamasse. Kahel päeval käis Roomassaarest läbi 901 meeskonnaliiget – 576 purjeõppurit ja 325 põhiliiget. Laevu oli sadamais 12 riigist ja meeskonnaliikmeid 25 rahvusest. Laevu ja kontserte käis Roomassaares vaatamas ligi 10 000 inimest.

“Mille ma turismiarendaja kategoorias välja tooksin – see ei saanud küll otseselt tunnustatud, kuna me selgitame kummaski kategoorias välja vaid kaks parimat –, on n-ö kolmandale kohale tulnud Sõrve külastuskeskus ja Andro Roosileht,” märkis Lääne-Eesti Turismi juhataja.

Tunnustust väärib Roosileht Haabu sõnutsi tegelikult mitte ainult Sõrve külastuskeskuse, vaid ka oma teiste tegemiste eest, näiteks Lõmalas. “Ta tuli tugevale kolmandale kohale. Kuid Sõrve külastuskeskus on veel suhteliselt uus ning võib-olla saab ta seega tuleval aastal kõrgema koha,” arutas Anneli Haabu.

Konkursile laekus 20 nominenti. Parimaid valinud komisjoni kuulusid nelja maakonna, Pärnu, Lääne, Saare ja Hiiu maavalitsuse ja kohalike turismiorganisatsioonide esindajad, samuti olid esindatud ettevõtluse arendamise sihtasutus, Eesti spaaliit, Eesti maaturism ja turismifirmade liit. Kokku oli hindajaid 12.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 479 korda, sh täna 1)