Siiakala napib, aga jõululauale ehk siiski saab (2)

Siiakala napib aga jõululauale ehk siiski saab

PRAEGU VEEL ON: “Siin need siiad ongi,” näitas Tamara Lember pisikest kalakogust eile hommikul. Õhtuks olid kõik kalad ostja leidnud. Foto: Sander Ilvest

Kui varasematel aastatel on Saaremaa kalurid oktoobri lõpus ja novembri alguses siiga üsna suurtes kogustes püüdnud, siis tänavune aasta on erand. Siiakala on kalameeste püünistesse sattunud alles novembri teises pooles.

Soolasiig oli jõulude ajal saarlaste peamine maiuspala, seda nii kartulikõrvase kui ka taheda suutäiena pärast kesvamärjukese sõõmu. Viimastel aastatel on siiasaagid märgatavalt vähenenud.

Ometi on Kuressaare turul Vika VKN OÜ kioskis praegu soolasiig letil. Tõsi küll, võrreldes teiste kaladega on vääriskala hind üsnagi soolane. Kilo eest küsitakse 12 eurot, aga kalamüüja Tamara Lemberi sõnul tükikaupa ikkagi ostetakse. Eile pärastlõunaks oli siig müüdud.

“Inimesed küsivad kilu. Kahjuks meil iga päev seda pakkuda pole. Tormiga kalurid merele ei saa. Kui meil kilu on, siis ostetakse seda kohe kilode kaupa. Samuti on tursk saarlaste hulgas populaarne. Nõudlus ületab pakkumise,” rääkis Tamara Lember.

Firmajuht Viljar Nuut ütles, et toob turule saarlaste püütud kala. Eile turul kalalette uudistanud teenekas kalandusspetsialist Sulev Trei meenutas, et aastakümneid tagasi oli siiga koguni nii palju, et tehti konserve “Siig tomatis”.

Ligi kolmveerandsada aastat kalavetel käinud Roland Kivi poleks siia kadumist uneski ette näinud. “Mul oli neli siiamõrda sees. Vahel sain hommikuti pool tonni väärt kala. Kahjuks siinkandis seda kala enam pole,” kõneles Nasva kalamees.

Maapiirkondades kala turustav Alar Aas mainis, et temal on kalameestega kokkulepe – kui püüdjail siiaga näkkab, siis saab turustajagi oma osa, mida maakonnas siiasõpradeni toimetada ja Kuressaare turulegi tuua.
Eile oli Aasa kalaletis turul peale räime ja lesta veel linaskit ja lutsu. Õhtuks ei olnud järel enam ühtegi lutsu ega räime.

Millal saarlased siiast taas heameelt tunda võivad, seda ei oska küll keegi öelda. Üks on selge, kui seda kala meres on, siis saavad ka ostjad.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 520 korda, sh täna 1)