Jõuluvanad kogunevad Kuressaares koosolekule

Laupäeval saabub Kuressaarde oma tähtsaimale koosolekule, ülemaalisele konverentsile rohkem kui nelikümmend jõuluvana kõikjalt Eestist.

“Kogu ilmarahvas peab plaane ja jõulumehed on samuti tähtsad tegijad, kel vaja asju üheskoos läbi arutada ja plaane pidada,” ütles jõuluvana Ärni Pärnumaalt Korstna talust. “See on märk ka päkapikkudele, et jõuluaeg on käes ning tuleb hakata üks- ja kakshaaval kodudes käima.”

Lisaks jõuluvanadele on XIII konverentsile oodatud jõulumemmed ja päkapikud – mandrilt on jõulurahvast saabumas poolesaja ringis.

Laupäeva ennelõunal saavad jõuluvanad kokku Muhu muuseumis Koguval. “Kõigepealt vaatame, kuidas Muhu saare lapsed ja emad-isad, vanaemad-vanaisad jõuludeks valmis on, ning lustime koos,” lausus Ärni.

Muhust edasi sõidab jõulurahvas Angla tuulikumäele peredega kohtuma. “Meil on salaplaan tuulikuid uurida – kuidas need tehtud on ja kas annaks need talve ajaks lumeveskitena tööle panna,” avaldas Ärni.

Jõuluvanade peamine tegutsemispaik on aga Kuressaare. Kell 16 algab Kuressaare raekoja keldris tegutsevas päkapiku meistrikojas registreerimine päkapikkude orienteerumismängule. Mängu start antakse kesklinnast pool tundi hiljem. Meeleolu hoiavad ülal Saaremaa jõulutaatide ja jõulumemmede esindajad. Kell 17.45 esineb huvikeskuse liikumis- ja tantsuring Lizarthe, kell 18 jõuab südalinna jõuluvanade rongkäik.

Avatakse jõuluvana postkontor, mängib jõulutaatide orkester Lehvivad Habemed, esinevad tantsupäkapikud Pärnust, Inspira laululapsed Pilvi Karu juhatusel, Gymnastica võimlemispäkapikud ja Kuressaare muusikakooli lauljad. Külma aitab peletada üheskoos tantsitav soojakeretants. Premeeritakse päkapikkude orienteerumises osalenuid.

Pühapäeval kell 12–14 on linnasüdames jõululaat ja koguperevõistlused koos jõuluvanadega. Esinevad jõulutaatide orkester, rahvatantsijad, Gymnastica võimlejad jt. Kell 12–17 tegutseb raekoja keldris päkapiku meistrikoda ja kell 13–17 päkapikukino. Kell 14 on raekojas kavas XIII jõuluvanade pressikonverents, millele järgneb kinnine salakonverents.

Kell 17 algab Laurentiuse kirikus I advendi kontsert “On jõuluvaikus üle maa” kammerkoorilt Voces Musicales. Pileteid saab osta Piletilevi eelmüügist ja kultuurikeskusest.

Kell 17.50 esinevad keskväljakul Gymnastica võimlejad, kell 18.10 süüdatakse südalinna jõulukuusel aga advendituled ning soovijaile jagatakse pühitsetud tuld.

Ning ongi jõuluvanadel aeg teele asuda.

Päkapiku meistrikoda raekoja keldris jääb aga avatuks 13. detsembrini.

7. detsembril on aga kavas jõululaat, kuhu lapsed ja noored on oodatud omavalmistatud jõuluteemalist kaupa müüma. Meistrikoda lõpetab töö 13. detsembri õhtul päkapikudiskoga.

Kuressaares peeti jõuluvanade konverentsi ka 2008. aastal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 470 korda, sh täna 1)