Tuleviku Kompass tõi noored kokku (FOTOD) (2)

Tuleviku Kompass tõi noored kokku

MESSIMELUS: Orissaare gümnaasiumi tutvustanud Toomas Erikso ja Kristiina Maaste. Paremal Maris Metsniit ja Lilian Porovart. Foto: Sander Ilvest

Saare maakonna noorte üheteistkümnendat korda toimunud aasta suurim noorteinfo- ja karjääriteemaline üritus Tuleviku Kompass tõi eile Kuressaare kultuurikeskusse üle 700 inimese.

“Meil on väga hästi läinud,” sõnas ürituse peakorraldaja, Saaremaa noorte infokeskuse infospetsialist Maris Paomees, lisades, et messiga võib taas igati rahule jääda. Ta märkis, et kui vähemalt üks inimene sellest üritusest abi saab, siis on see korda läinud.

Uuendusena toimus tänavusel messil edulugude konverents “Elu kutse”. Seal rääkisid oma kogemustest tuntud saarlased: muusik Ivo Linna, peaministri büroo juhataja Kairi Uustulnd ja Kadi raadio tegevdirektor Gunnar Siiner.

Kõige populaarsem boks paistis olevat Saaremaa ühisgümnaasiumi oma, kus meisterdati käsitöökomme. Menu oli ka politsei- ja piirivalve boksil. “Ent seda on raske hinnata, milline oli kõige popim, sest rahvast jagus igale poole,” ütles Maris Paomees.

Karjäärinõustaja Marju Põld lausus, et tema arust hakatakse koolides järjest rohkem tähelepanu pöörama just karjääriõppele. Järjest teadlikumalt saadetakse noori messile ja küsitakse neilt hiljem töölehtede kaudu tagasisidet.
Nii oli ka Orissaare gümnaasium just eile läbi viinud karjääriõppe päeva, kus õpilased tutvusid mitmete ettevõtetega ja said uusi teadmisi messilt. Gümnaasiumi direktor Marjana Prii ütles, et kui ta noorte käest messi kohta hinnangut päris, sai ta vastuseks, et mess on põnev. “Noored käivad, otsivad materjali ja muljetavad omavahel. Tegevust on kogu aeg,” sõnas Prii.

Eksponente oli messil üle kolmekümne. Eesti mereakadeemia kommunikatsioonijuht Liis Aavik, kelle vanavanemad on Saaremaalt Pihtlast pärit, nentis, et nagu alati läheb neil Saaremaal hästi. “Huvi on suur,” kinnitas ta, lisades, et paljud on teinud juba valiku mereakadeemia kasuks ja nüüd tullakse juba küsima täiendavaid küsimusi, kuidas näiteks akadeemiasse sisseastumine käib.

Kairit Prits Eesti maaülikooli turundus- ja kommunikatsiooniosakonnast kinnitas samuti, et hästi on läinud. “Just rääkisin kolleegidele, et toidutehnoloogia tundub noortele hästi peale minevat,” naeris ta. Huviliste seas on nii neide kui ka noormehi. Tallinna ülikooli turundusspetsialist Berit Oll sõnas, et noored on ärksad ja ka Tallinna ülikoolil on messil väga hästi läinud. Kõige populaarsemad erialad Tallinna ülikoolis tunduvad saare noorte jaoks olevat haldusjuhtimine, ärikorraldus, samuti erinevad keeled. “Võib öelda, et valdkondi on mitmeid, paljud veel ei tea, mida nad tahavad õppida, aga see on ka loomulik, sest siin messil on palju põhikooli õpilasi,” rääkis Oll.

Andrus Kahr kaitseväe värbamiskeskusest sõnas, et neil on läinud nii, nagu loodetud. “Oli ka põhikooliealisi huvilisi, aga päeva alguses käis palju just gümnasiste, kes kaaluvad edasiõppimist kõrgemas sõjakoolis,” tähendas ta.

Kuressaare ametikooli infojuht Taavi Tuisk rääkis, et neil on messil esindatud nii puidu-, ehitusviimistluse, kokanduse, majutusteeninduse kui ka täiskasvanutele mõeldud kondiitrite eriala. Messi kohta arvas Tuisk, et kontseptsioon töötab. “Eksponendil on siis mõtet tulla, kui on külastajaid, ja selles mõttes on kõik väga hästi,” sõnas ta.

Programmi Euroopa Noored tutvustas Kristi Hints. Esindatud olid lisaks koolidele nii naiskodukaitse kui ka kodutütred jpt.

Esimest korda messil käinud Maria Kirst ja Kätriin Mändmaa SÜG-i 8. klassist ütlesid, et nemad said väga palju kasulikku infot koolide kohta ja nende arust on see kindlasti väga vajalik üritus. Samuti esmakordselt messil käinud Milvi Marle Prii SÜG-i 11. klassist kinnitas, et tema plaanib minna Eesti maaülikooli veterinaariat õppima. “Hakkasin võrdlema erialasid, mille vahel tahaksin valida, ja see jäi kõige peale. Ja kuna see mulle meeldib, siis miks mitte,” lausus ta.

Messi avas maavanem Kaido Kaasik ja silmarõõmu pakkus tantsurühm Inspira huvikoolist. Eilsel messil tegutses ka Eesti töötukassa töötuba “Kuidas leida tööd?” ja toimus ümarlaud teemal “Ehitajaks! Mis mõttes?”. Noortega ajas juttu 18 aastat “Nurgakivi” saadet vedanud Tallinna Tehnikakõrgkooli õppejõud Priit Valge. Õnneloosi peaauhinna, tahvelarvuti Samsung Galaxy Tab võitis SÜG-i 8. klassi tüdruk Hanna Klaar.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 392 korda, sh täna 1)