Raigo Sooär pälvis kodanikujulguse aumärgi (2)

Raigo Sooär pälvis kodanikujulguse aumärgi

ERILINE TUNNUSTUS: “Hädasolijale appi minemine ei ole just väga igapäevane ja seetõttu väärivad need julged mehed erilist tunnustust,” ütles minister Hanno Pevkur (fotol seljaga), kes annab parasjagu aumärgi Raigo Sooärele. Foto: Mati Hiis /Õhtuleht

Justiitsminister Hanno Pevkur andis eile kodanikujulguse aumärgi saarlasele Raigo Sooärele, kes oma julge ja otsustava tegutsemisega peatas vägivallatsemise ja andis vägivallatsejad politseile üle.

Raigo Sooär sõitis tänavu 28. jaanuari hilisõhtul autoga Kuressaare kesklinnas, kui märkas ühes parklas kaklust. Sooär lahutas kaklejad ja aitas kannatanutel lahkuda. Peagi märkas ta, et ründajad on asunud kannatanuid jälitama. Sooär järgnes neile uude peksmiskohta, kuhu oli juba ka kogunenud umbes 20 pealtvaatajat.

Ta sõitis autoga rahvahulga keskele ja lõpetas taas peksmise. Kuna oli karta, et kannatanud võivad jälle ohvreiks langeda, võttis ta nad oma autosse ja blokeeris peksjate auto, et need ei saaks enne politsei saabumist lahkuda. Kui politsei kohale jõudis, näitas Sooär neile peksjad kätte, ise aga viis kannatanud haiglasse.

Raigo Sooär ütles Saarte Häälele, et kodanikujulguse aumärk tuli talle ootamatult. “Juhtunust endast on ju juba hulk aega möödas,” põhjendas ta. Liiati on sarnaseid juhtumeid, kus Sooär on kaklejaid lahutama läinud, olnud rohkem.

“Kui näen, et pekstakse süütut inimest, siis ma lähen ikka vahele,” ütles varem turvamehena töötanud Raigo Sooär, lisades, et vägivalla ja ülekohtu puhul sekkumine on tal ilmselt juba loomuses.

Tõsi, turvamehena töötamise ajal tuli neid sekkumisi tihedamalt ette ja vahel on talle püütud seetõttu kättegi maksta, ka pärast jaanuarikuist vahejuhtumit.

“Nädal pärast peksjate politseile üle andmist tahtis üks peksjatest mind kiviga visata, kivi sattus aga hoopis Rae poe aknasse,” rääkis Sooär, kes tavaliselt suudab ebameeldivad olukorrad oma sõnul lahendada siiski sõnadega, mitte jõuga. “Ma pean ennast päris heaks sõnadega rääkijaks,” märkis Sooär.

Lisaks Sooärele andis justiitsminister Hanno Pevkur eile kodanikujulguse aumärgi veel kuuele mehele, kes on aidanud kurjategijaid tabada ja abistanud kannatanuid. Aumärke üle andes lausus Pevkur, et tunnustatuid iseloomustab julgus sekkuda kiiresti ja otsustavalt kuriteo toimepanemisse ning selle avastamisele kaasaaitamine.

“Hädasolijale appi minemine ei ole just väga igapäevane ja seetõttu väärivad need julged mehed erilist tunnustust,” ütles Pevkur, rõhutades, et turvalisus saab alguse meist igaühest. Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, annab justiitsminister välja 2004. aastast.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 958 korda, sh täna 1)