Torgu poisid on täna Tallinnas ja detsembri algul teleekraanil (2)

Torgu poisid on täna Tallinnas ja 4 detsembril teleekraanil

LAULUD NÜÜD LÄHEVAD: Kadi raadio saates “Keskpäev” kõlas Torgu poiste laul suvel otse-eetris. Pildil (vasakult) Peeter
Aadussoo, Jaan Holm (külalisena), Endel Kumm ja Leo Tiri. Akordionil Merike Olo. Foto: Sander Ilvest

Saarlaste Mari Kallase ja Liis Nimiku dokumentaalfilm “Kaduvad hääled”, mis tehtud Sõrve eakatest laulumeestest, kes ise end Torgu poisteks nimetavad, esilinastub täna Tallinna kinos Artis. Detsembri esimesel nädalal jõuab “Eesti lugude” sarjas valminud film ETV ekraanile.

Režissöör Liis Nimiku sõnul on esilinastusele kutsutud ka filmi peategelased. Leo Tiri, Peeter Aadussoo ja Endel Kumm oma eheda etteastega publiku ees selle piduliku ürituse avavadki.

“Torgu poistel on au enne kahetunnist seanssi kinopublikule laulda. Artises näidatakse nelja pooletunnist filmi,” teavitas Liis Nimik.

Teadupärast kavatsesid südikad saarlannad filmi viiest mehest. Lootused-ootused aga ei täitunud. Ajahammas on eakate meeste ansamblit viimastel aastatel armutult räsinud. 13 aastat tagasi loodud kaheksaliikmelisest ansamblist on rivis veel kolm laulumeest: Leo Tiri, Endel Kumm ja Peeter Aadussoo. Tervislikel põhjustel on laulmisest loobunud Erich Oeselg. Eakaimal laulumehel Albert Koppelil on turjal juba 95 eluaastat ja temagi ei tee ansamblis enam kaasa. Tõsi küll, aprilli lõpus tuli Albert Saaremaa meeskoori SÜM juubelikontserdil Kuressaares üheks lauluks koos teiste veteranlauljatega publiku ette.

Sel aastal lahkus toonela teele ansambli juhendaja Hermann Kask. Varasematel aastatel on taevastele radadele läinud Hermann Vakkum ja Enno Kallaste.

“Kui tavaliselt tehakse kellestki dokfilmi ja filmitegija asetab end filmitavast väljapoole, siis seda filmi tegin ma nende meestega koos. See on täiesti ainulaadne kogemus. Nende tahtejõud ja tegutsemisvalmidus on imetlusväärsed. Sa ei vaatle neid kusagilt kaugelt, vaid teed nendega asju koos,” rääkis Kuressaare gümnaasiumi vilistlane, kolm aastat tagasi Kaljo Kiisa noorte filmitegijate preemiaga tunnustatud Liis Nimik.

Filmi produtsent, Kuressaarest pärit Mari Kallas ütles kevadiste filmivõtete ajal Saaremaal viibides, et nad tahavad televaatajaile näidata, kuidas Torgu “poiste” initsiatiiv ja tahe hoiavad vaikellu hääbuva Sõrve poolsaare kultuurielu natukenegi erksamana.

“See väärib dokumentaalfilmis igakülgset kajastamist. Nende puhul on see väga huvitav fenomen – laulda kas või iseendale. Sõrve laulumehed ei suuda ega taha tunnistada, et aeg on oma korrektiivid teinud. Mõnes mõttes on neil meestel ikka meeletu tahe areenil olla,” märkis Mari Kallas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 735 korda, sh täna 1)