Uus linnavõim rõõmustab 10% suuruse palgatõusuga (16)

Kuressaares võimule tulnud IRL-i ja sotside liit otsustas tõsta Kuressaare linna palgal oleva üle 400 inimese töötasu kümnendiku võrra.

“Taastame majanduskriisi eelsed palgad inimestel, kelle palgatase on ilmselgelt ajale jalgu jäänud,” ütles Saarte Häälele linnavolikogu liige, sotsiaaldemokraatide esindaja Hannes Hanso, kes novembri lõpul saab uueks Kuressaare linnapeaks.

Palgad tõusevad tema sõnul kümnendiku võrra lasteaiaõpetajatel, huviringide juhendajatel ja teistel madalapalgalistel töötajatel, kes saavad palka Kuressaare linnaeelarvest.

“Näiteks 500 euro pealt 550 peale on arvestatav tõus,” arvas Hanso, kelle sõnul on neid inimesi kokku üle neljasaja. Ülejäänud linnapalgalistel kerkib palk 6 protsendi võrra.

Palgad tõusevad 2014. aasta jaanuarist ja lisaks 2013. aasta osas tagasiulatuvalt 72 kalendripäeva ulatuses ehk alates uue koalitsiooni sünnist pärast valimisi. Kuressaare linnas kärbiti töötajate palku 2009. aasta 1. aprillist keskmiselt 18 protsenti.

Praegu linnavalitsuses koostatud eelarveprojekti järgi tõuseksid palgad 1. jaanuarist kuue protsendi võrra ja linna eelarvestrateegia järgi aasta pärast veel sama palju.

Kuressaare rahandusala abilinnapea Kalle Koov ütles, et tegemist on kahtlemata hea uudisega kõigile linnakassast palka saavatele töötajatele.

Linnavalitsuse rahandusosakonna andmeil tähendab täiendav palgatõus (+ 4,4% lisaks volikogus kinnitatud linna 2014.–2017. aasta eelarvestrateegias planeeritud 6-protsendilisele palgatõusule) 2014. aastal lisaraha vajadust suurusjärgus 150 000 eurot ja 10,4% taastamist 2013. aasta eest veel täiendavalt suurusjärgus 88 000 eurot.

“Reaalne täiendav lisarahavajadus väljakäidud lubatuste katteks on kokku suurusjärgus 200 000–210 000 eurot arvestusega, et palgakulude kasvu katteks on laekumised teistelt omavalitsustelt ja lapsevanematelt haridusteenuste eest,” lausus Koov. “Ülejäänud kate palgatõusuks saab tulla vaid investeeringute arvelt.”

Hannes Hanso sõnul ei tulnud otsus kergelt, sest kindlasti ei taha uus linnavõim tekitada olukorda, kus Kuressaare peaks mõnest olulisest investeeringust loobuma, kuna ei suudeta tagada omaosalust. “Kokkulepe jäi selline, et seda ei juhtu,” kinnitas ta.

Ka linnavolikogu esimees, IRL-i kuuluv Toomas Takkis ütles, et kõnealuse palkade taastamise tõttu kavandatust midagi tegemata ei jää. Arvutused on tehtud, neid on koalitsiooni liikmetele tutvustatud. Investeeringute omaosalused saavad kaetud, sõnas Takkis.

Taastatud palk makstakse välja pärast 2014. aasta eelarve kinnitamist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 361 korda, sh täna 1)